четвер, 10 листопада 2016 17:19

Експерт пояснив, чому подорожчає хліб

Експерт пояснив, чому подорожчає хліб
Рідний Київ - Рідна країна

У Всеукраїнській асоціації пекарів заявили, що до кінця року хліб подорожчає на 15-18%. Дешевий соціальний хліб убиває ринок хлібобулочних виробів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Закупівельна ціна на зерно піднялася на 40%. Здорожчання борошна і електроенергії для промислових підприємств - основні причини того, що хліб теж зросте в ціні. Виробництво хліба потребує великих енергозатрат", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому уряд не поспішає піднімати прожитковий мінімум

За його словами, виробництво хліба в Україні збиткове.

"Виробники хлібо-булочних виробів виживали за рахунок кондитерських виробів, печива. Соціальні сорти хліба вбили його виробництво. Довго забороняли встановлювати ринкові ціни на хліб. Через це підприємці банкрутували. Зараз виробників на ринку вистачає, але бізнес на хлібі не може розвиватися. Рентабельність хліба 0,5%. Його майже невигідно випускати", - пояснює Охріменко.

За хлібом можуть зрости в ціні й інші продукти. Зокрема, молочні вироби, крупи та макарони.

У магазинах подорожчає горілка.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому подорожчає хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі