четвер, 23 квітня 2020 17:36

Експерт назвав розмір зарплати, щоб українці не їхали на заробітки

Обіцянки уряду про дешеві кредити не втримають заробітчан. Більшість тих, хто повернувся під час карантину вимушено, поїдуть назад за кордон, говорить Gazeta.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

"95 відсотків українців ніколи не задумуються над тим, щоб відкрити власну справу. Та й відкривати ресторани й бари, як рекомендує міністр економіки, неперспективно. В українців немає грошей, щоб витрачати на походи в ресторан. Відповідно, цей бізнес не окупиться", - пояснює експерт.

Нещодавно соціологічна група "Рейтинг" провела опитування 19 400 людей в 24 містах. 61% молоді від 18 до 29 років думають про те, щоб поїхати на заробітки за кордон. У віці від 39 до 49 років кожен другий хоче поїхати заробляти за кордоном. 45% всіх опитаних на запитання: "Чому ви хочете поїхати за кордон?" відповіли, що не мають достатньо грошей на нормальний рівень життя.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробітчани пояснили, чому їм нецікаві кредити від уряду

"Ніхто не має права втримувати українців, бо тим самим уряд порушує свободу пересування громадян. І ці намагання можуть закінчитися відставкою уряду. Втримати заробітчан зможе тільки зростання економіки. Більшості достатньо заробляти 600 доларів, аби залишитися в Україні. Але сьогодні немає такої зарплати. Медіанна зарплата по всіх регіонах становить 7600 гривень. Аби залишити українців удома, їм треба платити 18 тисяч гривень, з урахуванням нового курсу долара. В умовах економічної кризи зробити це неможливо", - пояснив експерт.

Уряд працює над програмою "Нові гроші", в межах якої колишнім заробітчанам видаватимуть дешеві кредити для початку власної справи в Україні. Кабмін також планує створити нові робочі місця в низці галузей - соціальній, бюджетній сферах або у "великому будівництві". Зокрема, будівництві та ремонті доріг і об'єктів соціальної інфраструктури.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав розмір зарплати, щоб українці не їхали на заробітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі