пʼятниця, 26 червня 2020 21:10

Експерт назвав найбільш затребувані професії після "коронакризи"

Експерт назвав найбільш затребувані професії після "коронакризи"
Міжнародний коуч Роман Кириченко: "Професія оператора call-центру стане однією з наймасовіших. Це хороший старт для молоді". Фото: надане Романом Кириченком

Пандемія та різкий перехід в режим карантину вніс свої корективи щодо ринку праці. Бізнесу довелося перебудовуватися: працювати віддалено, перерозподіляти функції, завойовувати нових покупців, вести онлайн торгівлю. Україна поки не скасувала карантин, але його послаблення оживило бізнес. З'явився попит на нові професії, розповів Gazeta.ua міжнародний коуч, автор проекту Free Soul Роман Кириченко.

Експерт назвав професії, які будуть затребувані найближчим часом:

Програміст, digital-маркетолог

"Однозначно штат і формат роботи більшості компаній трансформується. Багато засновників, які вели бізнес офлайн - активно перебираються в інтернет, адаптуючись до запитів ринку", - говорить Роман Кириченко.

Підвищений попит буде на фахівців, які допомагають перейти офлайн бізнесу в онлайн.

Це спеціалісти з digital-маркетингу, по просуванню в соціальних мережах, програмісти, що створюють смарт-сайти і мобільні додатки.

Антикризовий консультант

Будуть затребувані антикризові консультанти для компаній і з особистих фінансів для приватних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На яку зарплату можуть розраховувати українці

"Це люди, які допоможуть прорахувати і оптимізувати всі процеси. Формат роботи багатьох компаній помітно зміниться. Частина людей адаптувалася і не менш ефективно працює віддалено. Роботодавці, швидше за все, не захочуть з цієї причини повертати співробітників в офіс, економитимуть на оренді. Щоб правильно організувати роботу працівників, знадобляться експерти по HR-трансформації", - додав міжнародний коуч.

Тренер, репетитор

Навчання також переходить в онлайн. Нові знання та навички стали ще більш затребуваними - всі хочуть вчитися, ставати стрункішими, ефективнішими і вміти швидко справлятися із завданнями. І всі хочуть вчитися, не виходячи з дому.

"Після повного скасування карантину більшість захоче отримати консультацію з психологами, дієтологами, наставниками і коучами. Чи стане дешевше онлайн навчання після карантину - велике питання. Але попит на подібні послуги однозначно буде дуже високий. Особливим попитом будуть користуватися вузькі фахівці, які є абсолютними експертами щодо фінансів, розвитку і масштабування бізнесу, HR, проектному менеджменту, побудові особистого бренду та інших напрямках", - каже Роман Кириченко.

Медсестра, доглядальниця

Будуть затребувані помічники по догляду за людьми похилого віку, у багатьох з них помітно погіршилося здоров'я за період карантину. Сюди можна віднести медсестер, нянь, доглядальниць та інших працівників, які допомагають вести домашнє господарство, доглядати за дітьми і людьми похилого віку.

Оператор call-центру

Ще більш актуальними стануть оператори call-центрів, так як кількість покупок в інтернеті постійно зростає. Замовлення потрібно буде комусь обробляти.

"Професія стане однією з наймасовіших. Це хороший старт для молоді", - підсумував Роман Кириченко.

В Україні нарахували 516 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. Це на 76%, або 223 тис, більше, ніж в аналогічний період торік. Кількість людей, які залишилися без роботи, зросла через пандемію коронавірусу та запроваджений карантин.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав найбільш затребувані професії після "коронакризи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі