четвер, 26 серпня 2021 15:01

Економіка України зросте лише за умови повернення заробітчан - експерти

Держава має активніше стимулювати українців повертатися з-за кордону й працювати на свою країну. Так можна забезпечити зростання економіки на 5-7%.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Більшість заробітчан розповідають про роботу за кордоном як про важку працю
Більшість заробітчан розповідають про роботу за кордоном як про важку працю

"Більшість працівників працюють без належного оформлення. Тобто без захисту, страхування трудових ризиків, без гарантій, що з ними розрахуються. Бувають випадки, коли ми стикаємося з елементами трудового рабства, коли людей експлуатують нищівно й не розраховуються з ними належно", – розповів Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу в ефірі 5 каналу.

Здебільшого заробітчани розповідають про роботу за кордоном як про важку працю, брак соціальних гарантій і мінімальні заходи з охорони праці. Особливо це стосується сезонних сільгоспробітників. Житло й харчування, якими заманюють трудових мігрантів, зазвичай найдешевше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працюють покоївками й на складах: українські вчителі влітку їдуть на заробітки в Польщу

"Світ стає прагматичнішим, конкуренція за людей дедалі зростатиме. І чи виграє Україна в цій конкурентній боротьбі залежить тільки від нашої влади. Потрібно змінювати країну – не тільки в гаслах політиків перед виборами. А змінювати так, щоб люди відчували насамперед не вухами, а кишенями", – наголошує Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.

Від початку року Мінекономіки анулювало 16 ліцензій компаній із працевлаштування за кордоном. На діяльність фірм надійшли тисячі скарг від українців, які влаштовувалися на роботу за кордоном, повідомляє 5.ua.

Зараз у Польщі приблизно 1 млн українців працюють напівлегально.

Зараз ви читаєте новину «Економіка України зросте лише за умови повернення заробітчан - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі