четвер, 29 липня 2021 10:29

Працюють покоївками й на складах: українські вчителі влітку їдуть на заробітки в Польщу

Учителі з України літню відпустку витрачають на заробітки за кордоном. Цього року в Польщі педагогів побільшало на 15% у порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє польське агентство із працевлаштування Gremi Personal.

Автор: unsplash
  У Польщі вчителі заробляють 1800-2500 євро за час шкільних канікул
У Польщі вчителі заробляють 1800-2500 євро за час шкільних канікул

За три місяці шкільних канікул в Польщі вчитель може заробити €1800 - €2500. Цього їм вистачає на життя впродовж року. Педагоги працюють на складах, у магазинах, на м'ясокомбінатах і заводах із перероблювання риби пише OBOZREVATEL.

"Нам обіцяли підвищити зарплату, коли запрацює Нова українська школа. Однак практично нічого не змінилося. Якось родичка привела до мене в перший клас дочку. Подивилася, як я працюю, і запропонувала з'їздити на заробітки. Каже: ти на полуниці або яблуках свою зарплату за навчальний рік заробиш. Маєш 60 днів відпустки, спробуй.Торік заробила приблизно 2500 євро.Сподіваюся, цього року також. Це моя зарплата майже за весь навчальний рік. Звичайно, робота нелегка, відпустки фактично немає. Приїжджаю і відразу йду в школу. Але зовсім залишити школу не можу, люблю дітей. Тому розриваюся", – розповіла Наталія Ференц із Закарпаття. Уперше на заробітки в Польщу поїхала п'ять років тому. Відтоді щороку їздить за кордон. Спочатку працювала на полі. Останні два роки заробляє на заводі з перероблення риби.

"Жінки працюють покоївками, на складах, у полі, пакують рибу та м'ясо. Учителька англійської мови, наприклад, розповідала, що пакувала покупки в якомусь відомому закордонному магазині. Звичайно, частина з них згодом звільнилася роботи в Україні. Тому що там вони заробляють більше. Решта поєднує поїздки в ЄС і роботу тут. Нема, чому дивуватися. Поки не підвищать зарплату педагогам, вони так і їздитимуть туди-сюди", – розповів анонімно директор школи на Львівщині в коментарі OBOZREVATEL.

"Я цього літа працюю на складі у великому супермаркеті поблизу Варшави. Рано-вранці йду, майже опівночі повертаюся. Поспала - і знову на роботу. Один вихідний на тиждень. Але я готова й у вихідний працювати, щоб більше отримати грошей. Удома двоє дітей і літня мати. Поки не можу кинути все й постійно їздити на заробітки. Бо мати хворіє, їй потрібно допомагати. Та й дітей не хочу залишати надовго. Їм із кожним роком потрібно дедалі більше часу приділяти. Сподіваюся, що вони зможуть потім вступити до вузу і влаштуватися в житті краще за мене", – розповіла Христина з Тернопільщини.

"А куди подіти 60 днів відпустки? Краще я гроші зароблю. На осінніх канікулах, якщо не буде локдауну, з'їжджу в гори, відпочину. Мати - медсестра в лікарні. Теж бере відпустку, збирає відгули за зайві зміни й місяців на два виїжджає в Польщу на роботу. Якщо не лінуватися, тут можна непогано заробити", – розповів Олексій, учитель історії у Львівській області. Цього літа працює на електромеханічному підприємстві, на конвеєрі збирає деталі для електродвигунів.

Автор: Олена Луценко
  Вчителі у Польщі часто працюють на складах, на заводах виготовляють деталі
Вчителі у Польщі часто працюють на складах, на заводах виготовляють деталі

"Також на сезонні заробітки їздять і медики. Зазвичай медсестри з невеликих містечок. Українці не претендують на висококваліфіковану роботу, оскільки їхній час перебування там обмежений – два-три місяці", – розповів голова Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник у коментарі OBOZREVATEL.

10% українців працює у сільському господарстві.

"Зараз тенденція змінилася. Уже не так багато українців працює в Європі в сільському господарстві. На сезонні роботи виїжджає приблизно 10% земляків. Більшість віддають перевагу роботі на складах, заводах, фабриках. Наприклад, пакують товари в онлайн-магазинах, працюють на конвеєрі, займаються сортуванням", – додав Воскобойник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перекази заробітчан в Україну сягнуть $13,3 млрд

За місяць учителі в Польщі можуть заробити 18 тис. грн і більше. Беруться за будь-яку роботу на вихідні й готові вийти на повну зміну.

Україна опинилася на першому місці в Європі за кількістю заробітчан. Більшість працює нелегально.

Найбільше працездатного населення, що працює за кордоном, українці. Про це розповів міністр економіки Олексій Любченко під час форуму "Україна 30. Трудові ресурси".

Кількість українських трудових мігрантів за 2020 рік сягнула 3 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Працюють покоївками й на складах: українські вчителі влітку їдуть на заробітки в Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі