понеділок, 18 травня 2015 15:15

Економічні зв'язки між Україною і Росією все ще дуже міцні - WSJ

Економічні зв'язки між Україною і Росією все ще дуже міцні - WSJ
Фото: nashzhitomir.net

У Бердичеві реклама на білбордах звеличує українських солдатів, які воюють проти проросійських бойовиків на Донбасі. Активісти повалили пам'ятник Леніну, вождю російських більшовиків, а слово "Росія" на вивісці банку розфарбували в національні кольори.

Водночас, директор місцевого машинобудівного заводу намагається збільшити експорт продукції в РФ, пише Wall Street Journal.

"Це наш ворог. Але ми не припинили торгувати. У мене тисячі людей працюють на заводі. Їм всім треба щось їсти і якось годувати свої сім'ї", - сказав виданню Ігор Щесняков, директор заводу "Прогрес".

Як пише WSJ, прозахідний уряд України намагається зійти з орбіти Росії. Він підписав угоду про асоціацію з ЄС, отримав мільярди доларів кредитів і прийняв закон, що забороняє радянські символи. Але розвернути економіку обличчям до західних ринків важко.

Більшість підприємств важкої промисловості пов'язані з Росією, їм важко конкурувати в Європі.

Війна обвалила експорт в Росію на 61%. За даними Держстату, в першому кварталі Україна заробила 1 млрд дол., торгуючи з РФ. Експорт до ЄС становив 3,3 млрд дол.

ВВП України скоротився на 17,6% у першому кварталі, промвиробництво зменшилося на одну п'яту.

Найбільше постраждали заводи в зоні АТО, але втрати спіткали також підприємства на кшталт "Прогресу". У 80-ті роки завод забезпечував роботою 7,6 тис. жителів міста. Його продукцію – фільтри для металургійної і гірничодобувної промисловості – відправляли в Росію. Коли СРСР розпався, "Прогрес" пережив серйозні проблеми, проте до 2013 року збільшив обсяги виробництва.

За словами Щеснякова, зростання припинилось, коли РФ почала "пхати палиці в колеса" Україні через її зближення з ЄС. За останні два роки виробництво скоротилося на третину через тиск Москви і труднощі внутрішнього ринку.

Водночас, продажі заводу в ЄС і США поки не значні. "Ми намагаємося пробитися на європейський ринок, але наша частка дуже маленька і не зростає", - сказав Щесняков.

Українські підприємства доводиться модернізувати для того, щоб продукція могла конкурувати на Заході. Однак обвал гривні цьому не сприяє.

Металурги теж шукають нові ринки. Так, ArcelorMittal шукає покупців у Північній Африці і на Близькому Сході.

"Я би збрехав, якби сказав, що легко перейти на новий ринок з того, на якому ти роками продавав свою продукцію. Треба бути реалістами", - визнав міністр економіки Айварас Абромавічус.

При цьому, стверджує видання, аграрні компанії почуваються не гірше, ніж до війни, оскільки вони фактично не залежали від російського ринку.

Експерт Володимир Власюк радить Україні запропонувати виробничу базу для західних компаній. На його думку, це найлегший шлях до економічного відновлення та переорієнтації на Захід.

В Бердичеві так вчинила місцева швейна фабрика. Близько десяти років тому вона об'єдналася з угорською компанією і тепер 90% її продукції продається в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Економічні зв'язки між Україною і Росією все ще дуже міцні - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі