вівторок, 07 грудня 2021 09:00

Дизайн євро кардинально зміниться

Дизайн євро кардинально зміниться
На купюрах євро поки що зображені вікна, двері та мости - схематичні приклади з різних епох як символи європейського духу відкритості й співпраці. Фото: УНІАН

До 2024 року Європейський центральний банк (ЄЦБ) планує змінити дизайн євро.

Про це повідомили на сайті фінустанови.

"Через 20 років настав час переглянути зовнішній вигляд наших банкнот, щоб зробити їх ближче для європейців будь-якого віку та походження", - заявила голова ЄЦБ Крістін Лагард.

Редизайн почнеться зі збору думок жителів єврозони про те, що має бути на нових банкнотах. Після по одному експерту від кожної країни представлять керівній раді ЄЦБ короткі списки зібраних варіантів. ЄЦБ проведе консультації з громадськістю, і Рада ухвалить остаточне рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Евро та долар різко подорожчали

Попри зростання популярності безготівкових платежів під час пандемії, попит на готівку не згасає. У рамках своєї стратегії Євросистема прагне гарантувати, що готівка як і раніше буде доступною та прийматиметься як платіжний засіб у майбутньому після можливого запуску цифрового євро, зазначили е ЕЦБ.

"Процес зміни дизайну банкнот євро йтиме паралельно з нашим дослідженням цифрового євро. Обидва проєкт націлені на виконання нашого мандата щодо забезпечення європейців безпечними й надійними грошима", - зазначив член Виконавчої ради ЄЦБ Фабіо Панетта.

Після завершення редизайну керівна рада дозволить виробництво нових банкнот і ухвалить рішення про можливі дати випуску.

Національний банк України з 9 грудня вводить в обіг новорічну монету "Рік Тигра" номіналом 5 грн, присвячену одній із тварин 12-річного східного календаря. Який вигляд вона має і як замовити - дізнавайтеся за посиланням.

Зараз ви читаєте новину «Дизайн євро кардинально зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі