четвер, 15 січня 2015 19:00

Дефолт в Україні неминучий без підтримки МВФ — економіст

Дефолт в Україні неминучий без підтримки МВФ — економіст
Фото: from-ua.com

Якщо Міжнародний валютний фонд не розширить програму фінансової допомоги Україні, в державі відбудеться дефолт. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

"Якщо МВФ не надасть Україні кошти, дефолт неминучий, - сказав він. - Для стабілізації економічної ситуації необхідно 15-17 мільярдів доларів, але, щоб економіка запрацювала і почала розвиватись, необхідно близько 30 мільярдів", - вважає він.

При цьому експерт зазначив, що має сумніви стосовно позитивного рішення Фонду. "Я не впевнений, що ми їх отримаємо, бо наразі уряд не виконує своїх зобов'язань. Я б на місці МВФ грошей не дав би", - зазначив він.

На думку Кушнірука, МВФ може не надати кредити через відсутність в країні обіцяних реформ.

"Зараз я не тільки не бачу виконання вимог Фонду, а й не чую чітких обіцянок уряду щодо їх термінового впровадження. В країні мав бути складений збалансований бюджет. Реально його немає", - вважає економіст.

Експерт зазначив, що для збалансування бюджету потрібно, в першу чергу, істотно зменшити державний апарат і, відтак, витрати на нього. Ще одна умова — реформування "Нафтогазу" і впровадження єдиної ціни на газ для споживачів.

На думку Кушнірука, економіка України опинилася на межі дефолту, перш за все, через війну на Донбасі. "Ніхто не прогнозував на початку року, що ми матимемо війну з Росією, що у нас гинутимуть тисячі людей, що економіці завдаватимуться такі збитки", - зазначив він.

Нагадаємо: в останньому звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's йшлося про те, що посилення геополітичної кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями. Одним із ключових внутрішніх ризиків для України, зазначають експерти, є невизначеність надходжень зовнішнього фінансування на тлі дуже низького рівня валютних резервів країни.

Водночас, як зазначає економіст Олександр Охріменко, золотовалютні резерви України за підсумками 2014 року впали до 7,5 млрд. дол. Останній раз такий низький обсяг резервів був на початку 2004 року.

"На даний момент Україна дуже хоче отримати від МВФ кредит у розмірі 5 млрд. дол. Але навіть якщо МВФ і надасть цей кредит, він не врятує ситуацію. Бо коштів потрібно значно більше, і не кредитів. Потрібен приплив валюти з-за кордону у вигляді інвестицій або профіцит зовнішньої торгівлі", - вважає він.

Зазначимо, що колишній радник президента Росії Володимира Путіна з економічних питань Андрій Ілларіонов також вважає, що для уникнення дефолту уряд України має домогтися нульового бюджетного дефіциту, скорочення податкового тягаря мінімум на 5% фонду ВВП і загальних державних витрат - мінімум на 15% фонду ВВП.

Зараз ви читаєте новину «Дефолт в Україні неминучий без підтримки МВФ — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі