вівторок, 03 квітня 2018 12:07

Де зберігають гроші політики

Де зберігають гроші політики
Експерти вважають, що політики зберігають гроші не вдома, а в зарубіжних банках. Т Оскільки 90% чиновників не можуть підтвердити легальність їх походження. Фото: pogliad.ua

Українські чиновники не довіряють власні заощадження банкам. Якщо і зберігають там гроші, то незначні суми.

Міністр фінансів Олександр Данилюк відніс до Приватбанку лише $3,4 тис. Інші $115 тис. і 12 тис. фунтів зберігає готівкою. Його перший заступник Оксана Маркарова вирішила віднести в "АкордБанк" 1,8 млн грн. Її чоловік Данило Волинець володіє контрольним пакетом акцій цього банку, пишуть "Вести".

Перший віце-прем'єр Степан Кубів 360 тис. грн відніс у банк "Львів". За декларацією, чиновник зберігає вдома ще 560 тис. грн, $236 тис. і €25,5 тис. Заступник міністра економрозвитку і торгівлі Наталія Микольська відкрила рахунки у Приватбанку (6 тис. грн) та Ощадбанку (50 тис. грн). 160 тис. грн, €30 тис. і $12 тис. вона задекларувала як готівку.

Водночас Володимир Гройсман розклав заощадження у різні банки. Найбільшу суму, 11 млн грн, зберігає в іноземному банку "Креді Агріколь Банк". У державних Приватбанку і Ощадбанку - 8,3 млн грн, €15 тис., 5,7 млн грн, $830 тис. і €470 тис., відповідно.

У секретаря комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Максима Полякова немає жодного відкритого рахунку в банку. Готівки він задекларував $250 тис. Перший заступник голови комітету з питань економполітики Богдан Матківський готівкою зберігає €40 тис. і $2,5 тис.

Голова НБУ Яків Смолій зберігає заощадження у валюті. $3 млн 930 тис. відніс в Укрексімбанк.

"Політики зберігають заощадження у готівці, адже у випадку перевірок рахунки можуть заарештувати або заморозити до з'ясування обставин. Крім того, впали ставки по депозитах. Наприклад, у валюті зараз два відсотки, і ще ПДВ потрібно платити. Водночас раніше чиновники зберігали гроші в банках своїх друзів, а зараз багато хто з них закрилися", - пояснює фінансовий експерт Василь Невмержицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друг Порошенка задекларував віллу в Іспанії та 8 млн грн

За словами фінансового експерта Олексія Куща, політики зберігають гроші не вдома, а в зарубіжних банках. Через те, що 90% чиновників не можуть підтвердити легальність їх походження.

"Якщо гроші на рахунку можуть перевірити і з'ясувати, звідки вони взялися, то готівку ніхто не перевіряє. Часто цифри пишуть зі стелі. Щоб, коли вони зроблять велику покупку і до них прийдуть з питаннями, вони могли сказати: "Так це ж готівка, я ж у декларацію вписував". Всі розуміють, що це афера. Однак нічого не змінюється", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

До 1 квітня усі чиновники мали подати свої електронні декларації. Одним із перших свою декларацію оприлюднив Петро Порошенко. Президент задекларував 16 303 874 грн доходів за 2017 рік. З цих грошей 336 тис. грн становить заробітна плата, 15 795 874 грн – проценти по депозитах. Сума коштів на банківських рахунках Поршенка зменшилася за рік на $430 тис.

Зараз ви читаєте новину «Де зберігають гроші політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі