пʼятниця, 04 червня 2021 16:29

Чому зараз не можна підвищувати мінімальну зарплату

У Світового банку є показник - $2 на день. Це межа крайньої бідності. Поняття "прожитковий мінімум" у світовій економічній науці й практиці немає. В Україні він використовується для політичних спекуляцій, розповів Gazeta.ua Гліб Вишлінський, директор Центру економічної стратегії.

"Середню зарплату Держстат рахує на підставі звітів підприємств. Це реальний показник. Прожитковий мінімум пропонують прив'язати до неї. Але проблема в тому, що безпосередньо показник прожиткового мінімуму не потрібен і не має жодного значення", - каже він.

Автор: Олена Луценко
  Середню зарплату Держстат рахує на підставі звітів підприємств. Це реальний показник
Середню зарплату Держстат рахує на підставі звітів підприємств. Це реальний показник

За словами експерта, багато показників в Україні прив'язані до мінімальної зарплати або неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прожитковий мінімум треба прив'язати до мінімальної зарплати - економіст пояснив чому

"Неоподаткований мінімум колись встановили на рівні 17 гривень. Так досі є. Правильно було б просто встановити штрафи в певних сумах і прописати в законах механізм їхнього перегляду, зважаючи на інфляцію. Мінімальна зарплата реально працює як мінімальний обсяг оплати праці за місяць, який мають сплачувати роботодавці. Але підвищувати її далі поки що не варто. І так збільшили сильно - на 30% торік. Якщо знову підвищувати, це, по-перше, призведе до інфляційного тиску. По-друге - до звільнень частини працівників. Бо держава починає вимагати платити більше, ніж роботодавці можуть", - підсумував Гліб Вишлінський.

Прожитковий мінімум в Україні мають намір прив'язати до 40% середньої зарплати. Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №3515. "За" проголосували 253 нардепи.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має становити не менше ніж 40% 2021 року. 2031-го - не менш як 50%. Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму впродовж трьох місяців перевищує на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, уряд на основі моніторингу виконання держбюджету має розглянути підвищення розміру прожиткового мінімуму.

До 2025 року Кабміну доручили забезпечити створення органу виконавчої влади, який досліджуватиме витрати домогосподарств. Прожитковий мінімум рахуватимуть за фактичними витратами.

Зараз ви читаєте новину «Чому зараз не можна підвищувати мінімальну зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі