четвер, 05 листопада 2020 18:47

Чому уряд насправді переносить впровадження касових апаратів. Думка експерта

Чому уряд насправді переносить впровадження касових апаратів. Думка експерта
Рішення про перенесення впровадження касових апаратів немає економічних мотивів. Фото: znaj.ua

Рішення Верховної Ради про відтермінування обов'язкового запровадження касових апаратів для ФОПів має політичні мотиви. Економічну доцільність до уваги не брали.

Таку думку Gazeta.ua висловив економіст Андрій Новак.

"В Україні зріс рівень напруги. Багато протестів проти влади, тому уряд не хоче ще більше дратувати народ. Проте встановлювати касові апарати треба, це хороше рішення. Воно зменшуватиме оборот чорної готівки та ухилення від податків. Для підприємців встановити касові апарати теж не важко, на це потрібно мінімум затрат. Протестують, бо не хочуть втрачати ті кошти, які можуть приховати, та переплачувати податки. У часи кризи і пандемії це їхня можливість втриматися на плаву", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рух на міжнародних трасах хочуть перекрити через обов'язкові каси для ФОП

Згідно із ухваленим 2019 року законом, установити касовий апарат із 1 січня 2021-го повинні були всі ФОПи, крім платників єдиного податку 1-ї групи, що торгують за готівку на ринках. Автори законопроєкту хотіли у такий спосіб вивести із тіньового обігу велику часту готівкових розрахунків, а обіг товарів зробити прозорішим.

Як альтернативу класичному касовому апарату для підприємців розробили відповідну програму для смартфонів - ПРРО (Програмні реєстратори розрахункових операцій).

Верховна Рада не відтермінувала введення касових апаратів для фізичних осіб-підприємців до 2022 року. Відповідний законопроєкт підтримали 212 нардепів із 226 необхідних. Документ направили на повторне 1-ше читання.

Зараз ви читаєте новину «Чому уряд насправді переносить впровадження касових апаратів. Думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі