середа, 11 березня 2020 21:10

Чому економіка припинила зростати: думка експерта

Чому економіка припинила зростати: думка експерта
У випадку глобальної економічної кризи можемо побачити ще більше падіння економіки. Фото: dzerkalo.media

У січні 2020-го ВВП скоротився на 0,5%, повідомили у Мінекономрозвитку.

"Такі дані попередні і ще нічого не означають. Ще немає чіткої інформації, по яким каналам відбулося зменшення. Вона з'явиться приблизно у середині квітня", - розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

За його словами, це може бути пов'язано зі спадом промисловості.

"Відбулося падіння цін на зовнішніх ринках. Через це побачили скорочення виробництва української експортної продукції та зменшення попиту на неї. Також у січні суттєво на скорочення виробництва в електроенергетиці та теплоенергетиці вплинула тепла зима", - пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа за крок до глобальної економічної кризи: як не допустити колапсу

Додає, що у випадку глобальної економічної кризи можемо побачити ще більше падіння економіки.

"Щоб виправити ситуацію, уряду треба максимально активізувати економічне зростання. По-перше — усунути ймовірні перешкоди для зростання. Йдеться про пом'якшення монетарних обмежень і розвиток кредитування корпоративного сектору. Також пом'якшення фіскального і регуляторного тиску на малих підприємців. Крім того, протидіяти контрабанді", - каже Жаліло.

Також треба активізувати чинники зростання економіки.

"Перш за все - звернути увагу на аграрний сектор. Через погані погодні умови він опинився у зоні ризику. Також це підтримка експортерів, заходи економічної дипломатії щодо просування українських торговельних інтересів на зовнішніх ринках. Також максимальна експлуатація можливостей споживчого ринку. Потрібно допомагати спрямовувати витрати громадян на більш системні - інвестиційні речі. Наприклад, вкладати у енергоефективність власного житла, утеплення, заміну обладнання. Це дозволить потенційно знизити витрати на комунальні послуги. Люди мають більше коштів витрачати на власне здоров'я, освітні програми", - резюмує економіст.

Водночас у січні 2020-го банківський сектор України отримав 6,6 млрд грн прибутку. Це на 22% більше за січень 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Чому економіка припинила зростати: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі