вівторок, 22 жовтня 2024 16:30

Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники

Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники
Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники. Фото: agronews.ua

Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати.

За даними регулярного моніторингу, позитивна динаміка цін триває вже більше місяця, починаючи з останньої декади вересня цього року, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазвичай у перший місяць осені ціни на картоплю не підвищуються, оскільки йде активне збирання врожаю, і на ринок надходять великі обсяги продукції, яку фермери намагаються швидко реалізувати. У цей період продається як картопля середньої та низької якості, яка не підлягає тривалому зберіганню, так і високоякісна продукція, яку виробники не планують або не мають можливості зберігати. В результаті поточний сезон на ринку картоплі в Україні вже став винятковим.

На сьогодні в основних регіонах виробництва картопля пропонується за ціною 20-30 грн/кг ($0,48-0,73/кг) залежно від сорту, якості та обсягу партій продукції. Це в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Таким чином, ціни на картоплю продовжують досягати нових рекордних показників за останнє десятиліття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на огірки в Україні продовжують зростати - на 26% від початку тижня

За словами основних учасників ринку, позитивна динаміка цін у цьому сегменті зумовлена кількома факторами. Зокрема, цього тижня більшість українських фермерів повідомили про завершення відвантаження картоплі безпосередньо з полів, через що господарства пропонували продукцію зі сховищ, ціна на яку традиційно вища. Додатково ціни підтримує обмежена пропозиція картоплі на ринку через значне зниження врожайності цієї культури в поточному сезоні. Слід зазначити, що головною причиною низького врожаю була посуха та спекотна погода в Україні протягом липня цього року.

Ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими серед усіх країн регіону, які відстежує проєкт. Це дає підстави прогнозувати, що на внутрішньому ринку в першій половині сезону з'являться значні обсяги імпортної продукції. Експерти вважають, що з початком масового імпорту ситуація на ринку картоплі в Україні може стабілізуватися.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день ціна на картоплю в Україні вже в середньому в 2,9 раза вища, ніж наприкінці жовтня 2023 року. При цьому великі гравці ринку не поспішають продавати основні обсяги картоплі, очікуючи подальшого зростання цін у цьому сегменті.

Станом на сьогодні, ціни на яблука коливаються в межах 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг) залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 13% більше, ніж наприкінці минулого тижня. Поточні ціни на яблука в Україні залишаються найвищими за останні сім років моніторингу.

При цьому пропозиція якісних яблук досить обмежена, оскільки багато виробників не поспішають із продажами, намагаючись зберігати зимові сорти з метою отримати вигоду від подальшого зростання цін як на внутрішньому ринку, так і від більш вигідних пропозицій експортерів.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі