вівторок, 16 лютого 2021 13:38

Ціна на автогаз сягнула рекордної позначки

Ціна на автогаз сягнула рекордної позначки
Впродовж усього лютого вартість автогазу на АЗС буде високою. Фото: unsplash

На вихідних роздрібна ціна автогазу перетнула позначку 15 грн. Літр коштує в середньому 15,08 грн.

"Головним чином автогаз дорожчає через підвищення світових цін на нафту. Вона досить довго тримається на високих позначках. Спостерігаємо, що ціна на автогаз дійшла до піку. У подальшому, якщо котирування нафти не зміняться, є потенціал росту до 16 гривень за літр", - розповів Gazeta.ua аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

З його слів, Україна інтегрована в світовий енергетичний простір.

"Подорожчання автогазу в Європі почалося в другій половині грудня, а в середині січня вже було у Польщі. У нас почали підніматися ціни на початку лютого. Тобто минув місяць від початку світових тенденцій. Усе залежить від характеру руху цін на нафту, але на швидке здешевлення я б не розраховував", - переконаний Артем Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бензин і дизель підскочили в ціні

Експерт додає, що якби у нас було власне велике виробництво, тенденції подорожчання зачіпали б нас пізніше і меншою мірою.

"Ціна на кордоні сягнула рекордної позначки за декілька років. По цій ціні газ до нас заїжджає. Доки запаси оновляться, мине приблизно 2 тижні. Ціноутворення на велику кількість газу не оперативне, а середньомісячне. Тобто він заходить по імпортних контрактах, і на нього виставляється середня ціна за місяць. Унаслідок цього впродовж усього лютого вартість автогазу на АЗС буде висока", - каже експерт.

За минулий тиждень середня ціна скрапленого газу в мережах АЗС підвищилася на 1,17 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на автогаз сягнула рекордної позначки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі