вівторок, 21 квітня 2020 08:16

Чи вплине обвал нафтового ринку на Україну

Чи вплине обвал нафтового ринку на Україну
Під час торгів 20 квітня американська нафта WTI різко дешевшала. Фото: slovoidilo.ua

Стрімке падіння цін на американську нафту WTI та російську Urals "практично ніяк" не вплине на український ринок.

Відчутного зниження вартості моторного пального не буде. Про це сказав директор економічних програм Українського Інституту Майбутнього Анатолій Амелін.

"Український ринок нафтопродуктів - преміальний, на ньому діє неформальна картельна змова учасників ринку. Падіння цін на нафту не дасть відчутного зниження вартості моторного пального. Українські мережі закупили нафтопродукти за ціною нафти близько 60 доларів і поки не розпродадуть їх, ціну не опустять. Опускають в міру закупівлі більш дешевої нафти і зниження середньозваженої ціни", - сказав Амелін, передає ТСН.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо заробити. В "Нафтогазі" відреагували на "мінусові" ціни на нафту

Нинішнє падання - тимчасове.

"Обвал цін - наслідок заповненості сховищ. Наступним кроком буде банкрутство компаній, зокрема американських, які видобувають сланцеву нафту. Росія так само скоротить кількість працюючих свердловин. З відновленням світової економіки, це буде після скасування карантину в травні-червні, почне зростати попит на нафту і ціни на неї. Так що, нинішнє падіння тимчасове і короткострокове. Українці його на своїх гаманцях майже не відчують", - наголосив есперт.

Під час торгів 20 квітня американська нафта WTI різко дешевшала і її вартість спочатку впала до одного долара, потім - до нуля, далі - ціна стала від'ємною, потім здорожчала до 22-35 центів за барель.

Зараз ви читаєте новину «Чи вплине обвал нафтового ринку на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі