четвер, 19 липня 2018 21:10

Чи треба забороняти пальмову олію в Україні: думка експерта

Чи треба забороняти пальмову олію в Україні: думка експерта
У травні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. Фото: 5 канал

Заборона пальмової олії в Україні — непродуманий крок. Це, навпаки, погіршить ситуацію. Пальмову олію використовують у всьому світі. Однозначно доведеної шкоди немає. Тому Україні потрібно боротися із фальсифікацією, а не пальмовою олією, розповіла Gazeta.ua експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій.

У травні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. 233 депутати проголосували "за", жоден — "проти". Водночас два комітети ВРУ й науково-експертне управління парламенту дали негативний висновок щодо законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечні продукти: коли з полиць супермаркетів зникне фальсифікат

"Є великий спектр продуктів харчування, де пальмова олія використовується на законних підставах. Морозиво з комбінованим складом сировини і вся кондитерська галузь працює на пальмовій олії. Якщо її заборонять, ці продукти не перейдуть на вершкове масло. Адже воно дороге. У тістечка та торти додаватимуть маргарин, кулінарні жири. Це ще дешевший сегмент", - каже Ніна Кільдій.

За її словами, в Україні вже ненормальна ситуація з трансжирами (це рідкі рослинні жири, які методом гідролізу переведені у пластичний стан — Gazeta.ua). При перевірці кондитерських виробів на їх вміст при нормі 8 відсотків, виявили - понад 30.

Повну версію інтерв'ю з Ніною Кільдій читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Чи треба забороняти пальмову олію в Україні: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі