вівторок, 03 вересня 2013 16:45

Через кілька місяців НБУ ще більше обмежить готівкові розрахунки - експерт

Через кілька місяців НБУ ще більше обмежить готівкові розрахунки - експерт
Олег Устенко каже, що обмеження розрахунків готівкою - світова практика. Фото: comments.ua

Найближчим часом ліміт на готівкові платежі може в Україні бути понижений зі 150 тис. грн до 100 тис грн.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Обмеження в готівкових розрахунках є в Європі й США. Якщо подивитися на норми регулювання FATF, метою роботи якого є впровадження заходів з боротьби щодо відмивання грошей, то вони є куди нижчі, ніж норми, які встановлені НБУ. В США обмеження сягають 12 тисяч доларів. Увівши такі параметри, влада погарячкувала. Потрібно було поставити планку хоча б у 100 тисяч гривень. На мою думку, через кілька місяців вона дійсно понизиться. Ми нарешті прийдемо до європейських стандартів, коли покупки більші ніж одна тисяча євро здійснюються тільки по безготівкових розрахунках", - сказав Устенко.

ВІДЕО: ЗМІ: Київське метро щороку наварює мільйон на "лівих" жетонах, але хоче здорожчання проїзду

Нагадаємо, 1 вересня набула чинності постанова Національного банку України (НБУ) "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків".

Документ складається з двох пунктів. Один стосується бізнесу, інший - фізосіб.

Так, бізнес буде обмежений у можливості розраховуватися між собою готівкою - не більше 10 тис. грн протягом одного дня. Це стосується і підприємців. Тому ті, хто отримує зарплату, і є "спрощенцями", тепер у разі перевищення 10-тисячного порогу будуть отримувати її частинами.

Крім цього, громадяни не зможуть розраховуватися готівкою за товари чи іншу покупку вартістю понад 150 тис. грн протягом одного дня.

Зараз ви читаєте новину «Через кілька місяців НБУ ще більше обмежить готівкові розрахунки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі