вівторок, 08 січня 2019 14:31

Більше золота і переказів за кордон: Нацбанк скасовує частину валютних обмежень

Більше золота і переказів за кордон: Нацбанк скасовує частину валютних обмежень
Фізичним особам дозволять купувати оnline іноземну валюту, в межах ліміту – до 150 тис. грн/день. Фото: Politeka

Із 7 лютого Національний банк скасує чи послабить частину обмежень, які діють на валютному ринку. Зокрема, фізичним особам дозволять купувати оnline іноземну валюту у межах ліміту – до 150 тис. грн/день в еквіваленті.

Збільшується ліміт на купівлю банківських металів фізичними та юридичним особами з 3,21 тройської унції на тиждень (100 г) до еквіваленту 150 тис. грн/день. Ліміт на перекази іноземної валюти за кордон без відкриття рахунку для фізичних осіб збільшується з 15 до 150 тис. грн/рік.

Також Нацбанк скасовує:

- валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар і євро подорожчали після вихідних

- індивідуальні ліцензії на валютні операції – їх замінить система е-лімітів (2 млн євро/рік для юридичних осіб, 50 тис. євро/рік - для фізичних осіб);

- санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків;

- обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань;

- подвійний контроль за операціями з експорту продукції - валютний нагляд здійснюватиме лише той банк, який отримав інформацію про відповідну митну декларацію.

Дозволяється банкам продавати своїм клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, за іноземну валюту. Резидентам - вносити платежі в іноземній валюті під час страхування життя. Дозволяється купувати і накопичувати іноземну валюту на рахунку для виплат за зовнішніми запозиченнями. Уніфіковане переміщення валютних цінностей через кордон.

У рамках нової системи валютного регулювання Нацбанк також переходить від системи тотального валютного контролю за кожною операцією до валютного нагляду, побудованого за принципом "більше ризиків – більше уваги, менше ризиків – менше уваги". Банки зможуть послабити нагляд за більшістю операцій, які не матимуть ознак сумнівних.

Зараз ви читаєте новину «Більше золота і переказів за кордон: Нацбанк скасовує частину валютних обмежень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі