вівторок, 16 жовтня 2012 09:16

Азаров позбавив "Нафтогаз" монополії на продаж імпортного газу

Азаров позбавив "Нафтогаз" монополії на продаж імпортного газу
Уряд уповноважив НАК формувати ресурс природного газу для населення та інших споживачів. Фото: orbita.dn.ua

Кабінет міністрів постановою №939 від 3 жовтня скасував монопольне право НАК "Нафтогаз України" на продаж імпортного газу.

Такою, що втратила чинність, названо постанову №163 від 5 березня 2008 року, яка, зокрема, передбачала, що з 1 березня 2008 року імпортний газ реалізується на території України тільки "Нафтогазом", пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Торгують всі" .

Тоді це рішення було прийнято урядом Юлії Тимошенко з метою обмежити постачання газу українським споживачам з боку RosUkrEnergo і її "дочки" - УкрГаз-Енерго.

Урядом Тимошенко також було прийнято постанову, що забороняє будь-кому, крім НАК, розмитнювати імпортований в Україну газ. Документ був скасований урядом Миколи Азарова в квітні минулого року. У липні та листопаді 2009 року в зв'язку із зростанням цін на природний газ окремими розпорядженнями уряду були дозволені купівля та розмитнення імпортного газу виробникам мінеральних добрив.

/media/video/461097/1_461097.mp4

Опублікованою постановою Кабміну ці розпорядження скасовані через непотрібність - тепер продавати імпортований газ може хто завгодно. Одночасно зі скасуванням монополії "Нафтогазу" уряд уповноважив НАК формувати ресурс природного газу для населення та інших споживачів та зобов'язав компанію забезпечувати газом його гарантованих постачальників в Україні, зокрема облгази і міськгази.

Джерело видання в Міненерго заявило, що постанова прийнята в рамках виконання зобов'язань України щодо реформування ринку газу. Цей закон на вимогу Євросоюзу Україна прийняла ще 2010 року, однак робота над реструктуризацією газового ринку досі не розпочата.

Ще однією причиною прийняття документа співрозмовник у Міненерго назвав необхідність залучення інвесторів до будівництва терміналу для поставок скрапленого газу в порту Південний.

Джерело в Міненерго також зазначило, що ухвалене рішення дозволить демонополізувати ринок газу з урахуванням того, що в найближчому майбутньому можуть з'явитися відмінні від "Газпрому" постачальники палива в країну. Так, після втручання Єврокомісії Словаччина погодилася надати свою ГТС для прокачування палива з Європи, незважаючи на погрози з боку "Газпрому" знизити обсяг транзиту.

Зараз ви читаєте новину «Азаров позбавив "Нафтогаз" монополії на продаж імпортного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі