понеділок, 28 жовтня 2024 13:24

Атака Ізраїлю на Іран вплинула на світові ціни на нафту

Атака Ізраїлю на Іран вплинула на світові ціни на нафту
Аналітики зазначили, що геополітична надбавка, яка утворилася в цінах на нафту у зв'язку з очікуванням ізраїльського удару у відповідь, знизилась. Фото: pixabay.com

На тлі удару Ізраїля по Ірану світові ціни на нафту впали на понад $3 за барель.

Ракети ЦАХАЛ оминули нафтові та ядерні об'єкти, що не порушило енергопостачання і сприяло зниженню геополітичної напруги на Близькому Сході, повідомляє Reuters.

"Ф'ючерси на нафту Brent і американську West Texas Intermediate відкрилися на найнижчих рівнях з 1 жовтня. Станом на ранок Brent торгувалася на рівні $72,59 за барель, знизившись на $3,46 або 4,6%, тоді як WTI зменшилась на $3,37 або 4,7%, до $68,41 за барель. Минулого тижня еталонні ціни зросли на 4% на фоні волатильних торгів, коли ринок враховував невизначеність щодо масштабу ізраїльської відповіді на іранську ракетну атаку 1 жовтня та майбутні вибори в США", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта стрімко подорожчала після вихідних

Літаки Ізраїлю завершили три хвилі ударів перед світанком у суботу по ракетних заводах та інших об'єктах поблизу Тегерана та на заході Ірану. Це стало останнім епізодом у загостренні конфлікту між суперниками на Близькому Сході.

"Геополітична надбавка, яка утворилася в цінах на нафту у зв'язку з очікуванням ізраїльського удару у відповідь, знизилась. Більш обмежений характер ударів, у тому числі уникнення нафтової інфраструктури, підвищив сподівання на шлях до деескалації, що сприяло зниженню надбавки за ризик на кілька доларів за барель", - сказав аналітик з енергетики MST Marquee із Сіднея Сол Кавонік.

Аналітики знизили свою тримісячну цільову ціну для Brent до $70 за барель з $74, враховуючи меншу надбавку за ризик у короткостроковій перспективі, повідомили вони в аналітичній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль в Ірані поцілив у будівлю, що була штабом розробки ядерної зброї

Аналітик Австралійського банку Співдружності Вівек Дхар очікує, що увага ринку перемкнеться на переговори про припинення вогню між Ізраїлем та підтримуваною Іраном групою ХАМАС, що відновилися на вихідних.

"Ринок уважно стежитиме за підтвердженням того, що Іран не здійснить контрудару найближчими тижнями, оскільки це може знову призвести до зростання надбавки за ризик. Попри обрання Ізраїлем обмеженої відповіді на Іран, ми сумніваємося, що Ізраїль та іранські проксі-сили (тобто ХАМАС і Хезболла - Gazeta.ua) на шляху до тривалого припинення вогню", - зазначив він.

25 жовтня світові ціни на нафту зросли на тлі напруженості на Близькому Сході.

Ціни дещо підвищились у п'ятницю та йдуть до щотижневого зростання понад 1%, пише Reuters. Напруженість у найбільшому нафтовидобувному регіоні світу призвела до того, що ф'ючерси на нафту марки Brent піднялися на 18 центів, або 0,2%, до $74,56 за барель, тоді як ф'ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) у США зросли на 15 центів, або 0,2%, до $70,34 за барель.

Зараз ви читаєте новину «Атака Ізраїлю на Іран вплинула на світові ціни на нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі