понеділок, 01 серпня 2011 09:11

Японці модернізують київське метро за $ 100 мільйонів

Японці модернізують київське метро за $ 100 мільйонів

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) в 2012 році спільно з японськими компаніями Mitsubishi й Itochu здійснить модернізацією вагонів для КП "Київський метрополітен".

Про це повідомив журналістам наприкінці минулого тижня голова правління КВБЗ Євген Хворост, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Метро працюватиме на парникових газах".

Вартість проекту перевищить $ 100 млн, 60% з них становитимуть кошти, одержані в 2009 році від продажу Японії квот на викид парникових газів в рамках Кіотського договору. Решта "Київський метрополітен" візьме в кредит, повідомив Хворост.

Він уточнив, що японські компанії поставлять системи електроприводу й управління, а Крюківський завод забезпечить їх установку. Проект передбачає модернізацію близько 200 вагонів з понад 750, що перебувають у парку метрополітену. На модернізованих вагонах розроблені ще в 1970-х двигуни постійного струму будуть замінені на двигуни змінного струму. Це дозволить економити до 30% електроенергії.

Участь у модернізації японських компаній пояснюють тим, що кошти, які планують направити на цей проект, були отримані в результаті укладення в 2009 році угоди між Нацагентством екологічних інвестицій та інновацій (зараз ДАЕІ) і японською Організацією з розробки нових енергетичних та промислових технологій (NEDO). В результаті Україна отримала більше 3 млрд грн, продавши Японії право на на викид 30 млн одиниць встановленої кількості (ОВК; відповідає 1 т СО2).

Згідно з нормами Кіотського протоколу, виручені таким чином кошти можуть бути реалізовані лише за схемою "зелених" інвестицій, що передбачає закупівлю енергоощадного обладнання у покупця вуглецевих квот.

У Держагентстві екологічних інвестицій (ДАЕІ) виданню повідомили, що проект модернізації Київського метрополітену за рахунок кіотських грошей обговорювали вже давно. Але зараз влада країни і міста вкрай зацікавлені в тому, щоб він здійснився. У ДАЕІ сподіваються, що проект буде повністю узгоджений до кінця року, оскільки його особисто курирує глава Київської міськдержадміністрації Олександр Попов.

Зараз ви читаєте новину «Японці модернізують київське метро за $ 100 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі