пʼятниця, 16 квітня 2021 15:34

АМКУ підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії

АМКУ підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії
Послуги еквайринґу протягом 2018-2020 років надавали близько 30 банків. Фото: Reuters

Антимонопольний комітет підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії за еквайринг. Розпочали розгляд справ проти Приватбанку та Ощадбанку.

Для проведення розрахунків через термінали, торговці співпрацюють із банками, які є учасниками платіжної системи та мають статус еквайра, повідомляє пресслужба АМКУ. Цим банкам підприємці сплачують комісію еквайринґу. Банки-еквайри своєю чергою сплачують банкам-емітентам міжбанківську комісію – інтерчейндж.

"Якщо банк-емітент та банк-еквайр - один і той самий, при розрахунках не проходить міжбанківська операція, а тому не виникає підстав включати до тарифу з еквайрингу комісійну винагороду інтерчейндж", - йдеться в повідомленні.

Послуги еквайрингу протягом 2018-2020 років надавали близько 30 банків, тобто ринок є потенційно конкурентним. Водночас саме Приватбанк та Ощадбанк мають можливість надавати послуги еквайрингу з територіальним покриттям по Україні у повному обсязі. Отож найбільші торговці зазвичай обирають послуги одного чи одразу двох цих банків.

Фінустанови встановлювали завищені комісії за операціями, які не несуть витрати на інтерчейндж. Тобто, за відсутності необхідності сплачувати інтерчендж, банк-еквайр не змінював розмір комісії за еквайринг. Відповідно, торговець сплачував однаковий розмір комісії, незалежно від наповнення послуги. Таке становище має структурні ознаки монопольного. Одноосібна це монополія чи колективна, визначать під час розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банки почали списувати борги з рахунків українців

На початку квітня Ощадбанк, Приватбанк і "Райффайзен банк Аваль" повідомили про готовність поступово зменшити ставку міжбанківської комісії.

Зараз ви читаєте новину «АМКУ підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі