субота, 01 грудня 2012 14:08

Якщо не знецінити валюту, економіка й далі падатиме — економіст

Якщо не знецінити валюту, економіка й далі падатиме — економіст
Борис Кушнірук. Фото: gazeta.ua

Зараз в Україні — друга хвиля кризи, що почалася ще в 2008-2009 роках.

Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав економіст, член Центрального проводу Української народної партії Борис Кушнірук.

"Це друга хвиля однієї й тієї ж кризи глобалізованої економіки. Вийти з неї непросто. Для багатьох країн вигідно, щоб валюта знецінилася, тоді можна знецінити всі складові виробництва та зробити продукцію дешевшою й конкурентоспроможнішою на внутрішньому та зовнішніх ринках", - говорить він.

За його словами, валюту треба знецінити до рівня 12 гривень до долара.

"Тоді попит на іноземну валюту стрімко впав би і почалось її повернення в Україну з боку підприємств. А громадяни стали б конвертувати свої валютні заощадження в гривню. Глибока девальвація зняла б на кілька років питання курсового знецінення гривні. Кажуть: давайте економити, зменшимо корупцію, будемо скорочувати витрати на енергоносії. Але це ж тривалий процес, а криза вже є сьогодні. Якщо не знецінити валюту, не підвищити конкурентоспроможність таким грубим механізмом, як девальвація, економіка й далі падатиме", - зауважив він.

Кушнірук вважає, що 2008 року була криза надутих активів, які виникли з банківської системи.

"Жорстке падіння призвело до того, що деякі люди постраждали. Але багато хто мав заощадження. Зараз ці заощадження проїли, вони зникли. Ніхто ж не розраховував, що чотири роки житиме за рахунок їх. Від початку 2012-го падають промисловість, транспорт, будівництво, аграрний сектор. При цьому нам показують, що росте торгівля. Є один показник, аби побачити, що доходи населення все ж падають, — мобільність людей. Що вищі доходи, то більше людина їздить країною та світом. Якщо доходи падають, сидить удома. Так от зараз спостерігаємо зменшення пасажироперевезень", - зазначив економіст.

Повністю інтерв'ю читайте ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Якщо не знецінити валюту, економіка й далі падатиме — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі