пʼятниця, 18 жовтня 2019 21:10

Які умови ведення бізнесу потрібні підприємцям: думка фінансиста

Які умови ведення бізнесу потрібні підприємцям: думка фінансиста
Для малого бізнесу треба запровадити спрощений механізм легалізації активів. Фото: lvivpost.net

В Україні треба прийняти закон, який би регулював роботу великого бізнесу. Тобто обмежував його можливості зловживати елементами малого підприємництва для спрощеного оподаткування, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

За його словами, дворічний мораторій на перевірки ФОПів результату не дасть. Їх останні роки майже не проводили. Податкова служба технічно не може перевірити понад мільйон суб'єктів малого підприємництва.

"Для малого бізнесу треба запровадити спрощений механізм легалізації активів. Адже банкіри не поспішають кредитувати підприємців, які володіють 10 точками з продажу кави з сумнівними договорами оренди", - додає фінансист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податківці пояснили, як перевірятимуть скарги покупців на підприємців

В Україні треба створити Національне агентство з підтримки малого бізнесу.

"Така структура існує в Естонії. Агентство керує спеціальним фондом, що компенсує відсоткові ставки за кредитами. Проводить тренінги, надає юридичну підтримку. Підприємців навчають продавати свої товари на зовнішніх ринках. У нас малий бізнес орієнтується переважно на операціях всередині країни", - каже Кущ.

За його словами, таким чином можливо вирішити проблему з працевлаштування випускників вузів. Молодим людям з базовими знаннями економіки, права, англійської можна пропонувати роботу в регіональних центрах з підтримки малого бізнесу.

ФОПам пообіцяли спростити умови введення бізнесу. За два тижні Кабмін внесе на розгляд парламенту законопроекти, які збільшать річний ліміт доходу для підприємців 1-ї групи, дозволять використовувати найману працю. Крім того, на два роки планують запровадити мораторій на перевірки підприємців усіх категорій, крім "ризикових". Наприклад, ювелірний бізнес. Відповідний указ президент підписав 17 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Які умови ведення бізнесу потрібні підприємцям: думка фінансиста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі