неділя, 06 січня 2019 21:10

Які продукти дорожчатимуть протягом року

Які продукти дорожчатимуть протягом року
На українських базарах вже продають завезені з-за кордону овочі борщового набору. Фото: Агрополіт

У 2019-му дорожчатимуть овочі борщового набору. Україна вже відчуває дефіцит вітчизняних овочів. Це пов'язано з меншим урожаєм, ніж очікували, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Водночас у сусідніх країнах також є нестача овочів борщового набору. Тому купувати з-за кордону доведеться за високою ціною. На українських базарах вже з'явилася морква з Білорусі чи країн Євросоюзу. Буряк завозять з Польщі", - наголошує експерт.

На вартість продуктів впливає курс гривні. Особливо це стосується бананів, цитрусових. Адже їх завозимо з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове маркування товарів: як зміниться якість продуктів

"Стабільною буде ціна на яблука. Цього сезону маємо гарний врожай. Починаючи з вересня яблука навіть трохи подешевшали. До кінця сезону запасів вистачить, щоб ціна суттєво не зростала", - каже Тетяна Гетьман.

За її словами, ціна на ринку повинна задовольняти як споживача, так і виробника. Водночас держава не має втручатися у цей процес. Ринок сам себе відрегулює.

У грудні ціни зросли на 87% продуктів соціального кошику. Буряк подорожчав на 46%, білокачанна капуста – на 30%, картопля – на 29%, цибуля – на 24%. До ціни 4% додали морква, вершкове масло та яловичина.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти дорожчатимуть протягом року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі