вівторок, 24 березня 2020 10:09

Як зміняться ціни на продукти після продовження карантину

Як зміняться ціни на продукти після продовження карантину
Продукти можуть суттєво подорожчати після продовження карантину Фото: Reuters

Ціни на продукти в Україні вже поступово почали зростати. Але, як вони зміняться після того, як карантин продовжать. Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"У боротьбі з коронавірусом влада одночасно зробила дві речі: ввела карантин, закривши речові та продуктові ринки, промтоварні магазини і так далі і припинили всяке транспортне сполучення в країні, – каже Олег Пендзин. - Для запобігання поширенню епідемії це добре, для економіки - погано. Приватні підприємці залишилися без заробітку. Багато найманих працівників, нібито працюють віддалено, за фактом перебувають в оплачуваних і неоплачуваних відпустках. На кілька місяців у них вистачить продуктів і заощаджень. А далі, якщо карантин продовжиться, почнеться елементарний голод. Влада навряд чи ризикне вводити продуктові картки, це вкрай непопулярний захід. Значить, їм доведеться створювати якісь центри роздачі продуктів нужденним або виплачувати всім підряд грошову допомогу. І не тисячу гривень, як обіцяють пенсіонерам, а набагато більше. Повертаються трудові мігранти з повними кишенями зароблених доларів. Вони сприятимуть зростанню цін на продукти. Основна маса населення опиниться в дуже важкому становищі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надбавка до пенсій та індексація - уряд повідомив, коли пенсіонери отримають збільшені виплати

Експерт також зазначив, що у квітні почнеться сезон масової посадки картоплі. А доїхати з міст до фазенд зможуть небагато, адже транспортне сполучення між регіонами зупинено: не ходять ні автобуси, ні електрички. Як влада стане вирішувати цю аграрну проблему - теж поки що неясно. Але вирішувати її треба, інакше восени можуть виникнути складності гірше коронавірусу.

У мережі супермаркетів "АТБ" в умовах карантину подорожчали продукти й товари першої необхідності. Найбільше зросли ціни на овочі борщового набору - картопля, капуста, цибуля, морква. Позиції подорожчали на 35-128%. Цукор зріс на 8%, макаронні вироби - 9,5%, пшенична крупа - 11%. Гречка подорожчала на 51%. Борошно додало в ціні 5%, а яйця - 6%.

Зараз ви читаєте новину «Як зміняться ціни на продукти після продовження карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі