четвер, 18 квітня 2019 14:53

Як російські санкції вплинуть на вартість бензину в Україні

Як російські санкції вплинуть на вартість бензину в Україні
Через торгові обмеження бензин в Україні може подорожчати на 1 грн/л. Фото: Радио Свобода

З 1 червня Росія вводить обмеження на продаж нафти, бензину і дизпалива в Україну. Пальне завозитимуть тільки за спеціальними дозволами. Про це сьогодні оголосив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

"Із Росії Україна завозить нафти менше 100 тисяч тонн у рік. Це не суттєві обсяги. Переважно її купуємо в Азербайджану. Бензин і дизпаливо завозимо з Білорусі. Загалом імпорт нафтопродуктів становить 9 мільйонів тонн у рік. До 30% йде з Росії — близько 4 мільйони тонн. Більша частина — це дизпаливо", — розповів Gazeta.ua Юрій Корольчук із Інституту енергетичних стратегій.

За його словами, обмеження торгівлі — це результат конфлікту між Україною та Росією.

"Для Росії український ринок непріоритетний. До інших країн вона продає набагато більше нафтопродуктів. Водночас треба розуміти, що ми не говоримо про припинення поставок в Україну. Від 1 червня російські компанії нафтопродукти продаватимуть за спеціальними дозволами. Все залежатиме від того, як вчасно їх отримуватимуть", — пояснює Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія більше не хоче продавати бензин Україні: подробиці

Через торгові обмеження бензин в Україні може подорожчати на 1 грн/л.

"Все залежить від обсягів дефіциту палива. Якщо недоотримаємо 100 тисяч тонн у рік, змін не відчуємо. Знайдемо, звідки компенсувати 1 мільйон тонн. Проблеми можуть бути, якщо не вистачатиме 2 мільйонів. Тоді ціна імпорту однозначно зросте. Адже компанії бачитимуть, що у нас дефіцит і захочуть заробити на цьому", — каже Юрій Корольчук.

За словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, поставки російського дизпалива Україна компенсує за рахунок білорусів, морських поставок і збільшення переробки на Укртатнафті. Автогазу — за рахунок Казахстану і західного кордону.

10 квітня Україна розширила список товарів, які заборонено завозити з Росії. Додала склотару, формалін, апаратуру для пристроїв залізничної автоматики. Наприкінці минулого року Кабмін до 31 грудня 2019-го продовжив обмеження на ввезення російських молочних продуктів, чаю, кави, пива, алкоголю, засобів особистої гігієни, залізничного устаткування, продукції хімічної промисловості для сільського господарства.

Зараз ви читаєте новину «Як російські санкції вплинуть на вартість бензину в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі