пʼятниця, 21 лютого 2020 21:10

Як коронавірус вплине на світову та українську економіку

Як коронавірус вплине на світову та українську економіку
Втрати китайської економіки від вірусу вже становлять десятки мільярдів доларів. Фото: newsonline.in.ua

Говорити про початок світової економічної кризи поки рано, розповів Gazeta.ua аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко.

"Ми не знаємо наскільки великі наслідки для китайської економіки від епідемії короновірусу. Ясно зараз одне: навіть якщо буде знайдено лікування протягом найближчих тижнів, як обіцяють китайці, економіка зможе запуститися тільки через кілька тижнів у кращому випадку. На сьогодні можна сміливо говорити про уповільнення економіки і стагнацію. Криза - це формування проблем, рецептів вирішення яких не маємо. У випадку з коронавірусом розуміємо, що економіка буде запущена. Питання тільки коли це станеться", - говорить аналітик.

Багато хто думає, що історія з вірусом фейк і за фактом вона нічого не коштує.

"Але заходи, які вживає влада Китаю, кажуть зовсім про інше. Ситуація вкрай серйозна. Через картинки у новинах не закриваються заводи, не відрізаються від зовнішнього світу цілі міста і провінції, не переривається авіасполучення з усім світом. Але ринки, як і ціни на багато товарів, поки утримують своє. Втрати китайської економіки від вірусу вже можемо обчислювати десятками мільярдів доларів. І ця цифра буде рости. І не ясно, коли ця історія буде вирішена. А з огляду на ступінь нинішньої глобалізації і правдивість офіційних даних, які надають китайці, швидше за все, ці наслідки побачимо не тільки у Китаї", - розповів Максим Пархоменко.

За словами експерта, товари з китайських магазинів вже приходять зі значним запізненням.

"Протягом кількох місяців можна очікувати уповільнення темпів виробництва, але запаси базових товарів дозволяють на перших порах нівелювати ці процеси. У той же час попит на сировину буде істотно страждати. Зараз падають ціни на сировинних і фінансових ринках через короновірус. Проблема в тому, що Китай в залежності від типу товару споживає від 30% (нафта) до 70% (залізна руда) світового споживання. Зниження темпів вже призвело до падіння попиту на нафту. Багато танкерів навіть не можуть розвантажитися в портах Китаю", - зазначив Пархоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що загрожує українській економіці — думка експерта

У Національному банку України заявили, що ситуація з короновірусом не суттєво вплине на українську економіку.

"Ще кілька тижнів тому ситуація не була смертельною. Зараз же виникли труднощі з експортом металів. Якщо карантин і далі буде зберігатися - можна очікувати уповільнення нашої економіки. Ми повинні розуміти, що віруси будуть з'являтися далі і темпи їхнього поширення будуть також високими. Зараз Китай - це не тільки виробництво, але і велике споживання товарів. У зв'язку з цим вплив таких подій на світ буде вкрай великим", - додав аналітик.

Через коронавірус компанії-гіганти закривають китайські офіси, переносять виробництва. Apple оголосила про тимчасові обмеження для постачання продукції. Через епідемію Chanel и Prada скасували покази у Китаї та Японії. Закрила магазини Ikea. Роботу припинили понад 2 тис. кав'ярень Starbucks.

Зараз ви читаєте новину «Як коронавірус вплине на світову та українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі