середа, 02 березня 2011 14:03

Аграрії залишилися без насіння, посівна кампанія під загрозою зриву

Аграрії залишилися без насіння, посівна кампанія під загрозою зриву

Посівна кампанія 2011 року в Україні опинилася під загрозою зриву через відсутність доступу аграріїв до якісного насіння.

Про це повідомив виконавчий директор асоціації "Насіння України" Олександр Муляр під час прес-конференції.

За його словами, протягом останніх двох місяців у державі ускладнено й уповільнено постачання якісного насіння з-за кордону.

"Формально це здійснюється шляхом невидачі документа, який підтверджує наявність насіння того чи іншого сорту в державному реєстрі насіння. Цей документ необхідний для проходження певного алгоритму розмитнення", - зазначив він.

Муляр повідомив, що, за експертними оцінками, 2010 року частка посівів із застосуванням насіння закордонної селекції становила 35% всіх посівних площ соняшнику, 40% кукурудзяних полів, 50% всіх посівів ріпаку та понад 60% посівних площ цукрових буряків.

"Йдеться про доступ до якісних засобів для виробництва, які використовуються для підвищення якості", - зазначив він.

За словами виконавчого директора асоціації "Насіння України", в усьому світі зростання врожаю сільгоспкультур на 50% залежить від якості насіння.

"Ми закликаємо владу і відповідні державні органи ще раз звернути увагу на рівень забезпечення якісним насінням в країні, оскільки переконані, що існує загроза проведення неповноцінної посівної кампанії, оскільки доступ до насіння високої якості сьогодні обмежений", - підкреслив Муляр.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії залишилися без насіння, посівна кампанія під загрозою зриву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі