неділя, 29 вересня 2013 15:26

5 тисяч гривень заробляє чоловік, лускаючи горіхи

5 тисяч гривень заробляє чоловік, лускаючи горіхи

"Цього року горіхи вродили гарно, але постійні дощі не дають можливості їх добре просушити", - каже Сергій Потапенко з села Крюківщини на Київщині.

Щороку він здає по 200 і більше кілограмів горіхів.

"Маю біля хати 5 горіхів. З двох натрушую десь близько 3 мішків. То приблизно 100 кілограм, - розказує Сергій Вікторович. - Спочатку здавав восени цілими. Закупівельник сам приїхав додому і купив у мене по ціні – 6 гривень за кіло. Я радів, що добре заробив, поки сусід не похвалився, що має утричі більше".

Тепер Потапенко здає горіхи лущеними і взимку.

"Зараз на ринку за кілограм лущених горіхів закупівельники дають 15 гривень, а зимою прийматимуть по 25. Цілі - по 6-7 гривень за кілограм, тому здавати поки що шкода. Краще полускаю, а зимою зароблю 5 тисяч гривень", - говорить чоловік.

Донька Потапенка Людмила торгує горіхами на одному зі столичних ринків. За кілограм нелущених молодих горіхів просить 15 гривень. Півлітрову банку продає за 5 грн.

"Грецькі горіхи за кордоном не такі дешеві, як у нас, - розказує Потапенко. - В Італії кілограм нелущених – від 3 євро, в Австрії – по 4, у Данії – 6-7. Полущені у європейських супермаркетах продають від 10 євро за кілограм. Щоб здавати грецькі горіхи взимку, їх треба добре просушити. Дехто тримає товар аж до весни, з надією, що він подорожчає. Але можна втратити усе. Як правило, на весні в горіхах заводиться міль і черв'яки".

Каже, дехто заробляє на тому, що скуповує горіхи восени, просушує їх, а взимку лускає і здає.

"Якщо горіх м'який, і легко б'ється, раджу здавати битим. Головне, так лущити, щоб ядро було цілим. Щоб ядро не пошкодити, кладіть горіх гострим кінцем до дошки або каменю, а зверху бийте. Якщо не хочете морочитися, то здавайте оптом. Підійдіть на базарі до тих, хто має мішки з горіхами. Вони часто самі виїжджають за товаром, якщо ви готові здати більше 100 кілограм. Наперед розпитайте ціни, щоб не продешевити".
Запевняє, що здає не все. 50-70 кілограмів залишає на потреби сім'ї.

"Горіхи покращують пам'ять і активізує розумову діяльність. Недаремно ядро горіха навіть нагадує форму людського мозку. Заставляю онуків з'їдати по два горіхи щодня, бо там багато вітамінів і корисних рослинних жирів. Недарма калорійність горіхів удвічі більша, ніж у білого хліба", - каже Потапенко.

Зараз ви читаєте новину «5 тисяч гривень заробляє чоловік, лускаючи горіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі