неділя, 30 березня 2014 11:57

Жителів Донеччини збирають на мітинги за Януковича, лякаючи скороченням зарплат та Ярошем
2

Фото: Тетяна Заровна

У Донецькій області тривають мітинги, на яких повторюють слова Януковича про те, що в Україні здійснений озброєний переворот за підтримкою США. Учора на площі Леніна в Донецьку більше 500 чоловік вимагали провести референдум про статус Донецької області. У Маріуполі за те ж саме мітингували майже удвічі більше людей. Вони зверталися за військовою допомогою до Аксьонова і Путіна. Промовці закликали активніше брати участь в пікетах по блокуванню пересувань військової техніки української армії в межах області. Зараз триває блокування складу зі зброєю в Парасковієвці (село Артемівського району).

Враховуючи зниження активності проросійських сил, Донецька облдержадміністрація перейшла на полегшений режим охорони. Число солдатів внутрішніх військ скоротилось до мінімуму, з будівлі ОДА частково прибрали колючий дріт.

Людей на мітинги намагаються мобілізувати за допомогою чуток, які поширюють у тому числі чиновники і міські голови, прагнучи усидіти на своїх місцях. Приміром, на зустрічі із співробітниками Пролетарського райвиконкому народний депутат від ПР Олександр Бобков закликав держслужбовців на мітинги, лякаючи інформацією про те, що 7 млрд. грн, які виділені Донецьку на благоустрій нібито передадуть Національній гвардії.

- Ці хлопці в камуфляжі ходитимуть по наших вулицях з автоматами, - заявив Бобков.

При цьому він розповів історію про те, як його колега з дочкою і дружиною піддалися нападу хуліганів в київському кафе за те, що говорили російською. До них нібито підійшли хлопці в камуфляжі і почали вимагати відгук на клич "Слава нації!". Той нібито відповісти не зміг і тоді хлопці сказали "Ясно, москаль" і почали приставати до його дружини та дочки.

Так само пан Бобков повідомив, що в Криму у зв'язку з приєднанням до Росії заробітна плата і соціальні пакети виростуть в 3-5 разів, а в Донецьку зарплату знизять в 2 рази.

- Що мені казати людям, які скажуть : "А чому у нас немає такої заробітної плати, чому у нас немає таких пенсій, а чого тоді ми не поступаємо так, як Крим? Якщо сьогоднішній уряд не може нам забезпечити гідний рівень життя"?

Донецьких бюджетників централізованого переконують, що з квітня в них відберуть усі надбавки - за вислугу, категорії, та інше.

- Учителям і вихователям дитсадів масово говорять, що зарплата з квітня складатиметься з одного голого окладу, а це від 1000 до 1500 гривен, - розповідає донецька вчителька Олена Демченко. - За перевірку зошитів, класне керівництво, та ін. платити не будуть. Позавчора про це говорили директори шкіл міста і області після якоїсь наради доки між собою. Але це не поодинокі випадки, це відбувається в усіх школах і дитсадах. Спростування ніхто не робе. І дуже схоже на правду, тому як в Донецьку і області вже давно, років як 4, учителям не платять, якщо вони проводять уроки у свій вільний час замість хворих колег (на заміну). Говорять, що немає грошей у бюджеті. А однокурсниці - завідувачці дитсаду в Краматорську, за її словами, дали розпорядження, що якщо у неї звільниться вихователь, на його місце нікого не брати (скорочувати штат таким чином). Поки ми отримали по старому, але говорять, що з 1 квітня вже зарплата буде урізана.

На мітингах на підтримку Януковича і Путіна люди обговорюють також і інші чутки. Вони упевнені, що ті, хто був на Майдані, зараз помирають, оскільки в Києві їм непомітно підмішували наркотики.

Учора в Донецьк прибули 140 солдатів внутрішніх військ з Криму. На проросійських мітингах кажуть, що це переодягнутий Правий сектор, який в потрібний момент почне різати інакодумців. Так само лякають один одного кримінальною відповідальністю за використання російської мови. Говорять, що якщо на виборах Президента переможе Дмитро Ярош або Олег Тягнибок, усім російськомовним людям в Донецьку відрізуватимуть пальці.

Зараз ви читаєте новину «Жителів Донеччини збирають на мітинги за Януковича, лякаючи скороченням зарплат та Ярошем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі