субота, 24 липня 2021 15:01

Жителі ОРДЛО можуть офіційно порушувати правила в'їзду в Україну через Росію. Але є нюанси

Жителі ОРДЛО можуть офіційно порушувати правила в'їзду в Україну через Росію. Але є нюанси
Під час проходження митного контролю необхідно мати відповідні документи, які доводять, що особа має підставу гуманітарного характеру для перетину кордону. Фото: facebook.com/pressjfo.news

З 24 липня громадян не каратимуть за порушенням порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію. Щоправда, не усіх, а лиш тих, хто має підстави гуманітарного характеру: тяжку хворобу, смерть близьких родичів тощо. Правдивість цих та інших причин мають засвідчувати документальні підтвердження.

Про це повідомляють Операції об'єднаних сил у Facebook.

"До уваги жителів тимчасово окупованих територій України. Відповідно Закону України №1583, який набрав чинності сьогодні, 24 липня, на кордоні не застосовуватимуть заходи адміністративного впливу до осіб, які з гуманітарних причин порушили порядок в'їзду/виїзду з чи на тимчасово окуповану територію України", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ дозволила жителям ОРДЛО голосувати на виборах у Держдуму онлайн

Попри це, закон не дозволяє перетинати український кордон у тимчасово закритих пунктах пропуску і не звільняє від відповідальності усіх осіб, які порушили порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї. За це передбачений штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До переліку підстав гуманітарного характеру входить:

- тяжка хвороба;

- смерть близьких родичів;

- забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення або проходження лікування за наявності тяжких або хронічних хвороб; - виїзд з тимчасово окупованих територій особи, яка має документи, що підтверджують право на постійне чи тимчасове проживання в іншій державі, окрім Російської Федерації;

- оформлення дитині документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Також до цього переліку відносяться відвідування закладу освіти для навчання, проходження професійно-практичної підготовки, державної підсумкової атестації, кваліфікаційної атестації здобувачів професійної освіти, вступних випробувань; возз'єднання сім'ї; повернення особи до місця свого проживання; з метою прийняття спадщини.

Водночас, цей перелік не є виключним і можуть бути враховані інші випадки, коли є підстава вважати, що ситуація потребує невідкладного виїзду або в'їзду особи.

Особам, які перетинають кордон на підставах гуманітарного характеру потрібно мати з собою документи, що підтверджують їх.

На тимчасово окупованій території Луганської області катастрофічна нестача питної води. Окупаційна влада РФ критично обмежила постачання питної води населенню, що в спеку може вплинути на сильне погіршення якості води, - нерівномірна подача води призводить до застою, появі бактерій і поширенню інфекцій.

Зараз ви читаєте новину «Жителі ОРДЛО можуть офіційно порушувати правила в'їзду в Україну через Росію. Але є нюанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі