понеділок, 06 квітня 2020 18:36

Зеленський відповів на петицію щодо прямих перемовин з ОРДЛО

Зеленський відповів на петицію щодо прямих перемовин з ОРДЛО
Зеленський не відкликатиме підписи під протоколом про створення консультативної ради з ОРДЛО. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію з вимогою негайно відкликати підписи представника України та погодження керівника Офіса президента України під протоколом засідання Тристоронньої контактної групи щодо створення консультативної ради Україна-ОРДЛО, що набрала 25 тис. підписів, необхідних для початку розгляду главою держави.

Відповідь розміщена на вебсайті Офіційного інтернет-представництва президента України.

У ній, зокрема, говориться, що за результатами засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ – протокол, який має декларативний характер і не передбачає настання правових наслідків, у тому числі жодним чином не легітимізує суб'єктність ОРДЛО.

Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в ст. 2 Закону України "Про міжнародні договори України", отже, уповноваження президента України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством.

У відповіді очільника держави йдеться, що підписання цього протоколу є частиною поточної роботи з реалізації Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також інших документів, які складають пакет досягнутих у Мінську домовленостей.

Зокрема, у пунктах 9, 11 та 12 згаданого Комплексу заходів передбачається проведення консультацій та узгодження в рамках ТКГ низки питань (відновлення Україною контролю за держкордоном, місцеві вибори, конституційна реформа) з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей. Пунктом 7 протоколу за підсумками консультацій ТКГ стосовно спільних кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану президента України П. Порошенка та ініціатив президента Росії В. Путіна від 5 вересня 2014 року, передбачено продовження інклюзивного загальнонаціонального діалогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петиція Зеленському проти прямих перемовин із бойовиками набрала необхідну кількість голосів

Запрошені з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України можуть бути залучені до дискусій на майданчику ТКГ та в її робочих підгрупах, зокрема, до будь-яких консультативних механізмів, лише у разі досягнення згоди в тристоронньому форматі – між Україною, Росією та ОБСЄ.

У протоколі ТКГ від 11 березня 2020 року було зафіксовано намір щодо створення механізму практичної організації таких консультацій.

Як передбачається, консультативна рада має стати технічним інструментом із дорадчими функціями в рамках політичної підгрупи ТКГ для обговорення згаданих вище питань за участю громадян України – як вимушених переселенців, так і українців, що живуть на тимчасово окупованих територіях.

Питання щодо створення ради також підлягає предметному опрацюванню з міжнародними партнерами України – учасниками Нормандського формату.

Росія звинуватила у зриві створення консультативної ради ОРДЛО-Україна Францію та Німеччину.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відповів на петицію щодо прямих перемовин з ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі