вівторок, 10 серпня 2021 20:23

Зеленський дав зрозуміти, яким буде майбутнє Донбасу

Зеленський дав зрозуміти, яким буде майбутнє Донбасу
Сергій Гармаш: "РФ використовуватиме Донбас як інструмент, доки не побачить, що це неможливо. Якщо ж вона його приєднає до себе — він перестане бути інструментом". Фото: Тарас Подолян

Звернення президента Володимира Зеленського до жителів Донбасу дуже своєчасне. Людям на окупованій території бракує визначеності. Росія не прагне приєднати Донбас. Він їй потрібен для тиску на Україну.

Про це Gazeta.ua розповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш.

Зеленський в інтерв'ю заявив, що той, хто вважає українців єдиним народом із росіянами, має їхати з України. Раніше він був значно стриманіший у висловах. Як оцінюєте його слова?

— Власне, Зеленський сказав трохи інакше — хто себе відчуває росіянином, живучи в Україні, тому справді краще виїхати. Це дуже практична порада, тим більше якщо це стосується Донбасу. Він просто чітко окреслив перспективу цього регіону — зазначив, що він у будь-якому разі буде українським. Тому людям, що почуваються росіянами, вже сьогодні треба шукати місце проживання в Росії, щоб органічно почуватися у своєму середовищі. Бо якщо ці люди залишаться на Донбасі після того, як туди повернеться юрисдикція Україна, вони житимуть у постійному конфлікті з оточенням. І це буде погано і для них, і для їхніх дітей. Тож слова Зеленського адресовані як тим, хто вважає себе росіянами, так і, що іще важливіше, тим, хто вважає себе українцями.

Головне, чого бракує людям на Донбасі, — визначеності

Президент сказав, що Україна неодмінно туди повернеться. Це дуже важливо, оскільки за усіма результатами соцопитувань, що відбуваються на окупованій території, головне, чого бракує людям — визначеності. Таким чином Зеленський вдовольнив один із запитів населення окупованої території, дав розуміння, яким буде майбутнє цього регіону.

Раніше Зеленський "бачив мир в очах Путіна". Він змінився?

Він сподівався домовитися з Путіним, пояснити йому, що Донбас — це українська земля і Росії вигідніше жити у мирі з Україною. Тому й казав те, що хотів почути Путін, що не завадить конструктивному діалогу. Уникав прямих оцінок і давав можливість російському лідеру піти на продуктивний контакт. Якби він від початку був різкий і непоступливий — Путін не зміг би піти на якісь політичні домовленості. Бо населення Росії це не сприйняло б. Коли він побачив, що той не іде на контакт, то його реакція стала цілком природною — він почав тиснути на Росію. І тоді, і зараз Зеленський намагався виконати одне завдання різними методами: спершу — шляхом домовленостей, а тепер — шляхом конфронтації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель вимагає особливий статус для Донбасу

Зеленський сказав: "Якщо ти відчуваєш Донбас українським і поважаєш наш прапор і мову, будь там. Тримайся. Ця земля буде деокупована в будь-якому разі". Можливо, за цими словами є план звільнення окупованих територій?

Він казав про історичну перспективу. Мовляв, якщо не можна домовитися — то колись люди самі зламають стіну. Це не сигнал про підготовку військової операції та про те, що регіон буде звільнений збройним шляхом найближчим часом.

РФ ніколи не приєднає Донбас

У травні МВС Росії повідомило, що на окупованих територіях більш ніж півмільйона жителів отримали російське громадянство. Про що це свідчить? Росія готується включити ці землі до свого складу?

13 липня в інтерв'ю французькій газеті Дмитро Козак (заступник керівника Адміністрації президента РФ. - Gazeta.ua) заявив, що паспорти на окупованих території отримали 470 тисяч осіб. Росія маніпулює цифрами у своїх інтересах. РФ ніколи не приєднає цей регіон. Він їй потрібен лише як інструмент позбавлення України частини її суверенітету. Мета Росії — повернути Донбас Україні на своїх умовах, щоб потім через ОРДЛО з особливим статусом керувати Україною, впливати на її зовнішню та внутрішню політику. РФ використовуватиме Донбас як інструмент, доки не побачить, що це неможливо. Якщо ж вона його приєднає до себе — він перестане бути інструментом. Не бачу жодного шансу, щоб Росія офіційно визнала окупацію Донбасу.

Росія не дає нам можливості імплементувати формулу Штайнмаєра, бо їй це невигідно

Нещодавно знову було порушене питання "формули Штайнмаєра". Канцлер Німеччини Ангела Меркель зажадала від Києва імплементувати її і провести вибори на окупованих територіях. Чи піде на це наша влада?

Німецьке МЗС казало про необхідність імплементації формули Штайнмаєра в українське законодавство, оскільки таке рішення було закріплене на норманській зустрічі у Парижі в 2019 році. Я не бачу в цій формулі нічого страшного і вважаю, що ми цілком можемо її імплементувати. Формула Штайнмаєра вкотре підтверджує, що вибори на окупованій території можуть відбутися лише за стандартами ОБСЄ. А вони передбачають контроль держави над територією, де проходять вибори. Наші ЗМІ чомусь спотворюють суть формули Штайнмаєра, стверджуючи, що вона передбачає проведення виборів до передачі кордонів під контроль України. Це неправда, у формулі жодним словом не згадуються кордони. Там йдеться лише про введення в дію Закону України, що був ухвалений Верховної Радою у 2014 році (Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". - Gazeta.ua). У мене лише одне питання: чому ми маємо виконувати всі пункти Паризького комюніке, а Росія не виконує жодного? Хай вони спершу виконає свої зобов'язання — відкриє ще два КПП, розмінує ділянки. Доти я не бачу сенсу говорити про формулу Штайнмаєра. Робота Тристоронньої контактної групи заблокована російською стороною. Тобто Росія не дає нам можливості імплементувати цю формулу, бо їй це невигідно. Коли ж Росія розблокує роботу ТКГ і виконає свої зобов'язання щодо останньої норманської зустрічі — тоді можна говорити про імплементацію цієї формули в Закон про особливий статус.

МЗС Німеччини закликала Україну імплементувати у своє законодавство формулу Штайнмаєра.

Формула Штайнмаєра — це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Його розробив у 2015 році Франк-Вальтер Штайнмаєр – міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 рр. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участю Німеччини, Франції, України та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський дав зрозуміти, яким буде майбутнє Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі