середа, 04 жовтня 2017 12:18

Вугілля з Донбасу переправляють до Польщі

Вугілля з Донбасу переправляють до Польщі
Українське вугілля через Росію вивозять до Польщі. Фото: Корреспондент.net

Українське вугілля з ЛНР постачають до Польщі. Спочатку антрацит "імпортують" в Росію. Там підробляють сертифікат про походження палива. А потім продають полякам. Свій шмат прибутку в цій схемі отримує лідер бойовиків Луганщини Ігор Плотницький.

Про це повідомило видання "Dziennik Gazeta Prawna".

Польська компанія Doncoaltrade офіційно імпортує вугілля з РФ. Головою й основним акціонером фірми є Олександр Мельничук. Раніше він був заступником "міністра" енергетики і вугільної промисловості ЛНР.

"Мельничук висилає до Росії вугілля з шахт, які він контролює, і від осіб, які займаються копанками. Бандити-власники копанок продають антрацит по $22 за тонну, тоді як його офіційна ціна на кордоні з Польщею становить $140", - зазначило польське видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія торгує донбаським вугіллям зі світом

Факт постачання вугілля з ОРДЛО до європейських країн підтвердив Павло Лисянський, голова Східної правозахисної групи.

"З кожної тонни вугілля, яке ЛНР продавала на територію, яка контролюється українською владою, до кишені Плотницького потрапляло 500 грн. Свою частку Плотницький має також і з антрациту, який експортується до Польщі", - сказав Лисянський.

Вивезення антрациту до РФ Україна вважає контрабандою. Проте видання "Dziennik Gazeta Prawna" наголосило: схему не можна визнати незаконною цілком, оскільки заборона експорту з України стосується лише Криму.

У 2016 році в Росію з окупованих територій Донецької і Луганської областей було нелегально вивезено більше 940 тис. т антрациту. Цьогоріч обсяги незаконних поставок вугілля до РФ збільшуються.

Зараз ви читаєте новину «Вугілля з Донбасу переправляють до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі