неділя, 09 жовтня 2022 13:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Військові ЗСУ, діти, жінки: у Лимані ексгумували перші тіла з масового поховання
5

Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані на Донеччині.

Поховання виявили після звільнення Лимана від російських загарбників. Про ексгумацію повідомила пресслужба Національної поліції 9 жовтня.

Розкопки тривають на двох локаціях. В одній поховані приблизно 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців Збройних сил України. Серед жертв є діти.

Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані
Фото: НПУ
Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані
Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані
Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані
Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти й судмедексперти спільно з прокуратурою. У перші дні підняли 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ.

"Про про масове захоронення в Лимані правоохоронці дізналися від місцевих жителів. Цивільних поховано в окремих могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми", – ідеться в повідомленні.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Лиманом виявили штаб РФ з важливою документацією: фото

"Проте в кожному випадку поліція бере біологічні зразки й призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл у стані змін. Є пакет, у якому тільки кістки", – додали в повідомленні.

За даними поліції, від 29 вересня у звільнених населених пунктах Донеччини виявили 87 тіл. З них ідентифікували 38 цивільних мешканців. Попередньо, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин, кажуть правоохоронці.

"Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. За попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка у Святогірську. Днями у Святогірську відбулося перезахоронення 21 людини, які загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків. Особи всіх встановили, а їхні рідні мали змогу проститися з ними", – додали в поліції

Голова Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що на звільнених територіях кількість звернень до поліції від мешканців стрімко зростає. Тільки за останню добу правоохоронцям надійшло 50 повідомлень, що "свідчить про довіру й потребу в захисті".

"Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави, тож вони допомагають місцевим поліцейським відновлювати порядок на деокупованих територіях. Їхнє завдання – обійти кожну домівку, поспілкуватися з кожною людиною, що пережила окупацію, зафіксувати кожен воєнний злочин Росії та надати всю необхідну допомогу", – зазначив Клименко.

Збройні сили України повністю звільнили Лиман 2 жовтня. Це стратегічний населений пункт на карті бойових дій, який відчиняє ворота для деокупації Луганщини.

Поблизу Лимана звільнили низку інших населених пунктів: Торське (за 20 км від Кремінної на Луганщині), Ямпіль, Новоселівку, Шандриголове, Дробишеве й Ставки.

5 жовтня Суспільне повідомило, що у звільненому Лимані виявили понад 50 поховань із цивільними. Окупанти змушували підозрюваних у співпраці з українськими військовими збирати тіла загиблих для перепоховання, за даними ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Військові ЗСУ, діти, жінки: у Лимані ексгумували перші тіла з масового поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі