четвер, 27 жовтня 2022 14:42

Спецтема: Війна Росії проти України

В СБУ назвали зброю, якою вбили полонених в Оленівці

В СБУ назвали зброю, якою вбили полонених в Оленівці
Полонених в Оленівці вбили термобаричними реактивними гранатами "Джміль". Фото: eastnews.ua

Вибух у колонії для військовополонених в Оленівці Донецької області влаштували за допомогою термобаричних реактивних гранат "Джміль".

Тоді загинули 50 українських полонених, сказав виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю ​"Інтерфакс-Україна".

"Не буду вдаватися в деталі, але скажу, що за останніми даними, там було використано й так звані "Джмелі". Час пройде, розставимо крапки над "і". Але вже давно і для нас, і для світової спільноти зрозуміло, що це було", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Червоному Хресті готові їхати в Оленівку, але є перепона

Зараз триває досудове слідство. Правоохоронці мають серйозні докази, зокрема отримані негласно. Дають важливі покази полонені, яких обміняли.

Малюк додав, що в Оленівці було жахливе ставлення до українських в'язнів.

"Саме там вороги жорстоко знущалися з наших бійців, порушуючи всі домовленості", – вказав він.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованій Донеччині. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб.

Внаслідок вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українські воїни, щонайменше 130 зазнали поранень. Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ.

Всю провину за теракт Росія намагалася перекласти на Україну. Однак висновки міжнародних експертів свідчать, що причиною або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала Росія.

Зараз ви читаєте новину «В СБУ назвали зброю, якою вбили полонених в Оленівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі