вівторок, 31 грудня 2019 09:00

Україна воює 2089 днів: що сталось за рік на Донбасі

2019 рік для Донбасі не став переломний. Великі надії, які покладали на нового президента Володимира Зеленського, не принесли миру в регіон. Тут продовжують стріляти та гинути українські солдати на мирні мешканці. А Росія, яка і веде цю гібридну війну вже не ховаючись демонструє свою силу - роздає мешканцям окупованих територіїй свої паспорти і заводить новітню військову техніку.

Gazeta.ua зібрала найважливіші події року пов'язані з цим багатостраждальним регіоном.

Повернення Нацгвардії на передову

У лютому 2019-го бійці окремого загону спеціального призначення "Азов" Національної гвардії повернулися на передову у зоні Операції об'єднаних сил. Їх вивели із передової в 2015-му. З того часу бійці перебували у резерві.

Неофіційно "азовці" постійно перебували на передовій. Займались розвідкою та воювали. Також воювали окремі загони різних підрозділів Національної гвардії.

Загін в боях втратив чотирьох побратимів. Знищили ворожий штаб та ворожу диверсійно-розвідувальну групу. Пошкодили комплекс артилерійської розвідки і коригування "ЗООПАРК-1" російського виробництва. Даний радар, який виробляється в Російській Федерації і постачається виключно з території цієї держави.

У листопаді 2019-го на передову вперше вийшла бригада легкої піхоти Національної гвардії. Зайняли позиції у районі Світлодарської дуги. За два місяці боїв втратили двох бійців.

Розведення

На трьох ділянках фронту відбулося розведення військ.

26 червня відійшли солдати біля мосту через річку Сіверський Донець біля міста Станиця Луганська.

29 жовтня війська розвели біля міста Золоте на Луганщині.

9-го листопада військових відвели біля селища Петрівське Донецької області.

Автор: Reuters
  Представник ОБСЄ переписує номер автомата українського механіка-водія бойоврої машини піхоти під Петрівським, на місці розведення сил. На задньому фоні - командир 128 гірсько-піхотної бригади Євген Коростильов, який загине через тиждень
Представник ОБСЄ переписує номер автомата українського механіка-водія бойоврої машини піхоти під Петрівським, на місці розведення сил. На задньому фоні - командир 128 гірсько-піхотної бригади Євген Коростильов, який загине через тиждень

За умовами рішення бойовики та Збройні сили України відійшли від зайнятих позицій на кілометр. На цій території утворилася демілітаризована зона, в якій мають право знаходитися представники поліції та служби надзвичайних ситуацій, а також моніторингова місія ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розведення військ у фото: обурені українці та щасливі вороги

Після розведення у Станиці Луганській відновили міст через річку Сіверський Донець. Також в нейтральній зоні пустили автобуси та електрокари.

На всіх ділянках після розведення ОБСЄ почали фіксувати бойовиків, які з пов'язками "СЦЦК" патрулюють територію.

Обмін полонених

29 грудня відбувся масштабний обмін "всіх на всіх" між Україною та бойовиками ОРДЛО. Він пройшов на КПВВ "Майорське" Донецької області.

Українській стороні повернули 76 заручників, натомість бойовикам передали 127 осіб.

Автор: Офіс Президента
  Українські полонені літаком повертаються до Києва увечері 29 грудня
Українські полонені літаком повертаються до Києва увечері 29 грудня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 військових, перевізники, блогер та власниця зоомагазину: кого звільнили із полону

До бойовиків відмовились повертатись 30 людей. 4 людей вирішили залишились на окупованій території через родини, які там мешкають.

Звільнили 14 українських військових. Решта - цивільні, яких окупанти звинуватили в організації терактів та шпигунстві.

В рамках обміну Україна передала представникам Л/ДНР п'ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах 20 лютого 2014 року. Також трьох організаторів теракту у Харкові і фігурантів справи щодо заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

"Російські аусвайси"

125 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російські паспорти. Їх почали видавати 24 квітня за указом президента Росії Володимира Путіна.

Щоб його отримати необхідно спочатку подати документи на так званий паспорт ДНР чи ЛНР. Після цього претенденти мають поїхати в російське місто Ростов-на-Дону та особисто подати пакет документів. Їх розглядають півтора місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ назвала кількість претендентів на російське громадянство з-поміж мешканців ДНР і ЛНР

Першочергово паспорти роздають місцевим бойовикам та студентам. Документи мають позначку "обмежені можливості" і діють лише в Ростовський області. Як пише "Інформаційний спротив", розчинитися серед решти населення країни-агресора зрадники України не зможуть, як і отримати ті ж права, що і росіяни. Код 610-068 не зареєстрований в довіднику "Коди підрозділів УФМС Росії".

Восени 2019-го на окупованих територіях росіяни влаштували перепис людей. Керувати приїжджали спеціалісти Росстату.

Операція "Цемах"

Спецслужби України 29 червня 2019 року вивезли із окупованої частини Донбасу бойовика Володимира Цемаха - колишнього командира протиповітряної оборони ДНР у місті Сніжне. Під час операції загинув розвідник Дмитро Колодяжний, а його побратим втратив стопу.

Цемаха вважають головним свідком у справі про збиття МН17 у липні 2014-го. Після допитів його обміняли на українських бранців, які повернулись в Україну із російського полону 9 вересня.

Автор: facebook.com
  45-річний Олександр Колодяжний. 27 червня розвідник підірвався на міні, отримав важкі поранення. Помер у столичному військовому шпиталі, не приходячи до тями
45-річний Олександр Колодяжний. 27 червня розвідник підірвався на міні, отримав важкі поранення. Помер у столичному військовому шпиталі, не приходячи до тями

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час затримання Цемаха загинув розвідник

Із окупованих територій втекло більше 380 бойовиків, які скористались програмою СБУ "На тебе чекають вдома".

Жителька Луганська Світлана Дрюк, танкістка-прототип головної героїні пропагандиського фільму "Ополченочка" втекла та заявила, що давно працює на українську розвідку.

Втрати Збройних сил

111 українських військових загинули у боях на Донбасі за 2019 рік. 98 із них — бійці Збройних сил України. Ще 13 — службовці інших силових відмоств України — поліції, СБУ та державної рятувальної служби.

Поранення отримали 501 боєць, ще 78 - зазнали інших ушкоджень. Серед загиблих 108 чоловіків та 3 жінки.

Життя втратив командир 128 гірсько-штурмової бригади Євген Коростельов. Він підірвався на міні біля Петрівського, де було розведення сил.

Країну шокувала загибель кулеметниці Яни Червоної. Жінка служила у 54-й механізованій бригаді. 2 квітня під час мінометного обстрілу позиції ВОП поблизу села Новозванівка Попаснянського району у спостережний пост влучили дві міни. "Відьма" та її побратим Олександр Мілютін загинули миттєво.

Автор: 36 бригада морської піхоти ЗСУ
  1 липня Україну потрясла страшна трагедія: на Донбасі терористи знищили "Хаммер медиків 36-ї бригади морської піхоти, які евакуювали пораненого українського бійця
1 липня Україну потрясла страшна трагедія: на Донбасі терористи знищили "Хаммер медиків 36-ї бригади морської піхоти, які евакуювали пораненого українського бійця

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярославу Николенко застрелив російський снайпер

У 2018-му загинуло 110 бійців, а у 2017 році - 198 бійців. Втрати за всю війну становлять 2 608 осіб, поранені 9 805 воїнів.

Загинуло мирних мешканців

Внаслідок бойових щонайменше 18 цивільних по обидва боки фронту, 127 зазнали поранень. Такі дані наводить Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ.

Зафіксували упродовж поточного року майже 300 тис. випадків порушення режиму припинення вогню.

В 2018 році спостерігачі зафіксували 43 загиблих і 179 поранених унаслідок бойових дій мирних жителів.

"Норманді"

9 грудня 2019 року відбулася перша за три роки зустріч лідерів країн "Нормандської четвірки". Це була перша особиста зустріч президента України Володимира Зеленського і лідера РФ Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський отримав перемоги у Парижі, але є один мінус

Президенти сіли за круглий стіл разом із французьким президентом Еммануелем Макроном і німецькою канцлеркою Ангелою Меркель.

Лідери країн обговорили повернення всіх українських полонених, припинення вогню, контроль над українсько-російським кордоном та місцеві вибори на непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей. Запланували на ступну зустріч через 4 місяці.

В цей день загинуло троє українських військових.

Зараз ви читаєте новину «Україна воює 2089 днів: що сталось за рік на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі