четвер, 13 квітня 2023 11:59

Спецтема: Війна Росії проти України

У "злитих" документах Пентагону навели втрати у війні РФ та України

У "злитих" документах Пентагону навели втрати у війні РФ та України
У Reuters проаналізували понад 50 документів під грифами "таємно" і "цілком таємно". Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки оцінює загальні втрати української та російської сторін у війні у 354 тис. осіб.

Загальні втрати Росії становлять 189,5-223 тис. осіб, з яких 35,5-43 тис. було ліквідовано, а 154-180 тис. поранено, свідчать "злиті" таємні документи розвідки США, які проаналізувало агентство Reuters. Достовірність цих документів перевірити не вдалося.

"Згідно з оцінкою розвідувального управління Пентагону, загальні втрати України становлять 124,5-131 тис. осіб, з яких 15,5-17,5 тис. було вбито й 109-113,5 тис. поранено. Ці показники приблизно удесятеро вищі за будь-які доступні громадськості дані, оприлюднені Києвом чи Москвою", – йдеться у матеріалі.

У Reuters проаналізували понад 50 документів під грифами "таємно" і "цілком таємно". Агентство звертає увагу, що вони можуть виявитися підробкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад пів тисячі окупантів і море техніки: оновили втрати росіян в Україні

"Один із американських документів, опублікований у російському Telegram-каналі, наводив цифри втрат, суттєво змінених у бік зниження російських та підвищення українських. Reuters бачив обидві версії однакового документа, на одній із яких були чітко помітні зміни", – сказано в публікації.

У "злитих" документах також наводяться дані про російські та українські втрати техніки.

"За даними розвідувального управління міноборони США, Росія втратила 2048 танків та 3900 бронетранспортерів, тоді як Україна втратила 468 танків і 1020 бронетранспортерів", – пише Reuters.

Американські розвідники також вказують на те, що РФ має кількісну перевагу у деяких сферах, але ЗСУ вдалося розгорнути на полі бою більше танків та БТР:

"Україна має на фронті 802 танки й 3498 бронетранспортерів, а РФ лише 419 танків та 2928 бронетранспортерів".

Після скандального витоку секретних документів у Пентагоні різко звузили коло осіб, які мають доступ до секретної інформації.

Витік секретних документів Пентагону призвів до кризи у відносинах Сполучених Штатів Америки з союзниками. Американські високопосадовці намагаються заспокоїти розгублених партнерів від Європи до Близького Сходу та Києва.

Пентагон ще оцінює масштаби витоку секретної інформації, яка містила інформацію про боєздатність української армії і дії американських союзників. Міністру оборони США Ллойду Остіну вперше повідомили про "злив" 6 квітня. Наступного дня він почав скликати вищих керівників на щоденній основі. Остін став першим американським високопосадовцем, який прокоментував витік інформації.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Оприлюднені документи датуються 1 березня.

Злиті дані про весняний контрнаступ ЗСУ спираються на великий обсяг фіктивної інформації. Інформація там спирається переважно на статистичний аналіз поставок та можливих оперативно-тактичних задумів, написав у Telegram радник глави Офіса президента Михайло Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «У "злитих" документах Пентагону навели втрати у війні РФ та України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі