пʼятниця, 05 травня 2023 12:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Соціальний портрет полонених окупантів "вималювало" перше дослідження

Соціальний портрет полонених окупантів "вималювало" перше дослідження
Проти України воюють представники практично всіх регіонів Росії. Фото: facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

Типовий російський військовополонений пішов воювати проти України заради "стабільності" та "можливості просунутися".

Про це свідчать результати першого соціологічного дослідження, яке оприлюднив представник Головного управління воєнної розвідки Андрій Юсов 5 травня.

Експериментальне дослідження у квітні провів Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, в межах проєкту "Хочу жить".

"Щодо мотивації окупантів. Сильнішим чинником, який стимулював їх піти воювати проти України 54,8 відсотка полонених росіян назвали "бажання життєвої стабільності", а 35,9 відсотка росіян мотивувала "можливість просунутися в житті", – повідомили в ГУР.

Згідно з дослідженням, проти України воюють представники практично всіх регіонів Росії. Також незаконно мобілізовані на окупованих територіях Донбасу та Криму і контрактники "народної міліції" так званої ЛНР.

40% опитаних зазначили, що потрапили в полон добровільно. Це свідчить про низький моральний дух ворога, кажуть в ГУР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наш, браток, українець. Своїх пизд..ш, с..ка!" - український боєць до полоненого окупанта

Полонені під час опитування оцінювали особисті якості своїх командирів за п'ятибальною шкалою. 60% опитаних поставили їм найнижчу оцінку – один. Оцінку п'ять поставили лише 1,3% респондентів.

Тільки 17% російських військовополонених заявили, що були повністю забезпечені боєкомплектом. І лише 6% зазначили, що могли розраховувати на підтримку інших підрозділів.

80% військовополонених незадоволені наказами свого керівництва. Понад 50% стверджують, що у разі відступу командири відступлять, а особовий склад залишать.

"Абсолютно не знайшли підтримки у респондентів такі твердження – "бажання помститися за товаришів" та "бажання бути професійним військовим", – наголосили в ГУР.

Згідно з дослідженням, основним джерелом інформації в армії Росії є розмови з товаришами по службі та дзвінки додому. Ці джерела інформації користуються найбільшою довірою, тоді як телебаченню довіряють лише 20% респондентів.

Юсов пояснив, для чого таке дослідження проводилося.

"Зрозуміти докладніше, хто такий середньостатистичний окупант, який його соціальний портрет, його мотиви. Як він бачить та сприймає світ і реальність. І, врешті-решт, що його насправді спонукає", – зазначив він.

Місячне утримання полоненого російського солдата обходиться Україні у 3 тис. грн. на особу.

Раніше уповноважений Верховною Радою з прав людини Дмитро Лубинець показав, в яких умовах утримуються військовополонені росіяни.

Зараз ви читаєте новину «Соціальний портрет полонених окупантів "вималювало" перше дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі