четвер, 27 червня 2019 12:11

Що таке Дзвін пам'яті та чому він лунає

Що таке Дзвін пам'яті та чому він лунає
Дзвін пам'яті - елемент меморіалу Зала пам'яті, яка побудована для вшанування українців, яких підступно вбили росіяни на Донбасі. Фото: Міноборони

У Міністерстві оборони України вшанували військовослужбовців, які цього дня, але в різні роки війни віддали життя за незалежність України.

Дзвін пам'яті пролунав тричі, саме стільки українців загинуло від рук російських загарбників, повідомляють у Міноборони.

Старший солдат Олександр Вікторович Серебряков віддав життя за нашу свободу 2014-го.

Солдат Тарас Миколайович Новоселов загинув від дій російського окупанта на Донбасі 2016-го.

Генерал-майор Максим Михайлович Шаповал, мужній захисник України до 2017-го захищав європейський вибір українців.

На вшануванні були присутні керівництво оборонного відомства, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, офіцери та працівники структурних підрозділів Міноборони, Генерального штабу Збройних сил України, військовослужбовці Київського гарнізону та вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Вони вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до стели.

"Вічна пам'ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну", - пишуть у Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали знищення укріплення бойовиків на Донбасі

Залу пам'яті створили після початку війни, щоб вшановувати військовослужбовців Збройних сил України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, світовий мир і порядок.

Всередені зали на спеціальному подіумі розташували Книгу пам'яті, до якої записують тих, хто загинув цього дня за всі роки російського вторгнення. Один разворот – один день.

Всього в Книзі залишилося 32 развороти, тобто 32 дні без втрат. У всі інші дні ЗСУ несли втрати.

Біля споруди знаходиться церемоніальний майданчик із Дзвоном пам'яті. До нього прікріплений елемент броні, прострілений росіянами як згадка про тих, хто протягом 5-ти років щоденно обстрілює та вбиває наших захисників.

Поминальний ритуал здійснюють кожного дня – у дзвін пам'яті відбивають кількість загиблих захисників. Один удар – один загиблий.

Церемонія вшанування виглядає наступним чином: за сигналом труби періметром розміщується рота Почесної варти. Окрема група стає до стели із Дзвоном, а інша – до Книги.

Тут щоденно відбувається церемонія вшанування військовослужбовців, внесених до Книги пам'яті. За сигналом труби розпочинається висування роти Почесної варти. Вартові розміщуються периметром комплексу, а дві окремі групи стають до стели із Дзвоном і до Книги пам'яті. Після цього труба та барабан виконують твір "Селенція", якай є закликом до тиші. Командир варти перегортає сторінки, поки не доходить до необхідного дня. Диктор зачитує імена загиблих.

"Минатимуть роки, і десятиліття, а урочистий ритуал вшанування загиблих залишатиметься незмінним, і нагадуватиме всім про шанобливе ставлення держави і українського народу до своїх загиблих захисників, до своєї армії", - пишуть Мінобороні.

Минулої доби на Донбасі почалося розведення сил від лінії розмежування. При цьому протягом доби 7 українських військовослужбовців отримали поранення.

Збройні формування Російської Федерації 39 разів порушили режим припинення вогню. Із них 13 разів – із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 і 82 мм. Противник відкривав вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Зараз ви читаєте новину «Що таке Дзвін пам'яті та чому він лунає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі