субота, 02 квітня 2022 05:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Шанс деблокувати Маріуполь може з'явитися – за певних умов" – військовий експерт

"Шанс деблокувати Маріуполь може з'явитися – за певних умов" – військовий експерт
Маріуполь не кинули, але зараз операцію із деблокади провести неможливо, каже Микола Бєлєсков. Фото: "Радіо Свобода"

Про Маріуполь вже не один раз казали, що місто не витримає – але захисники і люди тримаються в оточенні вже місяць. Наразі деблокувати Маріуполь неможливо. Але такий шанс може з'явитися, якщо Росія спробує серйозно атакувати в зоні Операції об'єднаних сил. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів воєнний експерт Микола Бєлєсков.

"Всі розповіді про те, що ось-ось Маріуполь візьмуть, виявилися неправдою. Місто в оточенні по суті місяць. Наші військові ведуть активну оборону і постійно захоплюють трофеї, які використовують. В основному проблема – це те, що люди піддаються ударам. Важку гуманітарну ситуацію використовує Російська Федерація у пропаганді. Захисники міста його не залишать. Якби можна було вивести людей, була б інша ситуація. Поки що немає такої розкоші провести серйозні контрудари в тому напрямку", – каже Бєлєсков.

Є шанс деблокувати місто за умови успіхів українських військових на Сході, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головні дипломати зараз – військові" – чи дійсно Захід хоче змусити Україну йти на поступки

"Після того, як українські сили зможуть протистояти росіянам в Операції об'єднаних сил і окупанти вичерпають наступальний потенціал – тоді деблокада Маріуполя стає доволі реалістичною. Маріуполю вже не раз і не два прогнозували швидкий кінець і це все не справджувалося. Якщо ворог спробує серйозно діяти навколо ООС, то він буде змушений послабити тиск на Маріуполь. Щоб створити серйозну загрозу не лише на північному фланзі в районі Ізюму, а ще й на південному. Коли росіяни ослаблять тиск, у рамках контрудару можна деблокувати місто", – говорить Бєлєсков.

Маріуполь не кинули, але зараз операцію з деблокади провести неможливо, додає експерт.

"Тому що фронт розтягнутий. Сил так багато немає – ми не можемо оголяти ті чи інші напрямки. Тому поки що оборонцям залишається триматися. А для людей потрібні гуманітарні коридори. Яких Росія, на жаль, повною мірою не дотримується", – говорить Бєлєсков.

З 1 березня 2022 року місто перебуває у блокаді російських окупаційних військ. Окупанти зіткнулися з потужним опором української армії в Маріуполі.

Російські окупаційні війська продовжують атакувати Східний напрямок. Противник намагається сформувати окупаційні адміністрації в межах тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Українські захисники відбили спроби обходу противником позицій у районах населених пунктів Попасна й Новотошківське. Утримується кругова оборона міста-героя Маріуполя. Відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар'їнка.

Зараз ви читаєте новину «"Шанс деблокувати Маріуполь може з'явитися – за певних умов" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі