середа, 18 травня 2022 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Рудик "розкрила карти" евакуації з Азовсталі. В ОП відреагували

Рудик "розкрила карти" евакуації з Азовсталі. В ОП відреагували
Азовсталь після бомбардувань росіянами. Фото: news.sky.com

Переговори щодо долі українських військових з Азовсталі продовжуються.

Ймовірно, сторонам вдасться домовитись про передачу захисників третій країні, повідомила нардепка від фракції "Голос" Кіра Рудик The New York Times.

Рудик стверджує, що вона є однією з учасниць переговорного процесу щодо евакуації бійців з території заводу.

За її словами, остаточного механізму обміну захисників Маріуполя на російських військових поки не затвердили. Проте Україна сподівається, що подальші переговори дадуть позитивні результати.

Серед пропозицій української сторони - передача українських захисників "до рук" третьої країни. Такою, наприклад, може стати Туреччина, сказала Рудик.

"Росія зараз проти. Але що ще ми можемо зробити в такій ситуації? Нам доведеться продовжити ці переговори", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іншої можливости врятувати бійців з Азовсталі немає - Маляр

На думку нардепки, Україні не вистачити "обмінного фонду" для рівноцінної "розрахункової" операції з Росією. Конкретної цифри російських військовополонених Рудик не назвала.

Водночас підтвердила, що евакуація військовослужбовців з "Азовсталі" проводиться спільно з ООН, а також Червоним Хрестом. Ці дві організації запевнили, що обов'язково доб'ються повернення українців на батьківщину. За її словами, це "єдина причина", через яку влада погодилася на подібну авантюру. Самі ж захисники Маріуполя були готові піти до кінця.

Інформацію про те, що Рудик бере участь у цьому переговорному процесі, спростував радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в Тelegram.

"Депутата Рудик у переговорному процесі немає. І ніколи не було. Взагалі. Трохи дивно, коли з'являється подібна інформація на шпальтах провідних видань.

Тому проста пропозиція до всіх, зокрема до "берегині автомата" Рудик: будь ласка, закінчуйте свої pr-перформанси, бо це дуже шкодить і переговорним процесам, і ефективному управлінню під час війни. А також виставляє країну в дивному вигляді в очах світової медійної спільноти", - написав він.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу в Новоазовську доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор прибули в Оленівку. Обидва населені пункти під тимчасовою окупацією Росії, у так званій ДНР.

Для подальшого повернення їх додому запланована процедура обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території заводу, проводяться заходи з порятунку.

Кремль міг погодитися на евакуацію українських військових з Азовсталі, щоб швидше проголосити "взятим" Маріуполь. Москва може відмовити в обміні захисників Маріуполя, повідомив американський Інститут вивчення війни.

Тим часом Держдума Російської Федерації має намір заборонити обмін військових з полку "Азов". А в окупованій Макіївці бойовики готують колонію для полонених захисників Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Рудик "розкрила карти" евакуації з Азовсталі. В ОП відреагували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі