четвер, 24 травня 2018 19:41

Росію звинуватили у найбільшій авіакатастрофі ХХІ століття: слідчі опублікували докази
13

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група довела вину Росії у катастрофі літака Boeing-777 на Донбасі.

ЩО СТАЛОСЯ

17 липня 2014-го в Донецькій області на території, тимчасово окупованій проросійськими терористами, був збитий лайнер Malaysia Airlines рейсу MH17.

О 16:20 зник зв'язок із пасажирським літаком, який виконував рейс Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія). Він летів над територією України на висоті 10 600 м. За 50 км до входження в повітряний простір Росії несподівано почав знижуватися. Згодом його виявили палаючим на землі на території Донецької області.

На місце аварії прибули 200 рятувальників - площа пошуково-рятувальних робіт становила 50 км. Територію оточили терористи.

Бойовики позбирали у загиблих пасажирів кредитні картки та цінні речі – намагалися зняти кошти, а коштовності здати в ломбард.

За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.
Фото: Радіо Свобода
За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.
За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.
За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.
За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.

ХТО ЗАГИНУВ

У літаку перебувало 298 людини - 283 пасажирів та 15 членів екіпажу. Серед них - 80 дітей, троє з яких були немовлятами. Усі загинули.

Жертвами стали 193 голландці, 43 малайці, 27 австралійців, 12 індонезійців, 10 британців, 4 німців та бельгійців, 3 філіппінці, громадянин Канади та Гонконгу.

Близько сотні пасажирів летіли на конференцію з питань лікування СНІДу в Мельбурні - на захід запрошували найкращих спеціалістів з усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винна Росія: результати розслідування авікатастрофи Boeing на Донбасі

ЩО ВСТАНОВИЛО СЛІДСТВО

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група (JIT) знайшла докази причетності РФ до знищення пасажирського авіалайнера.

"Наше розслідування підтверджує той факт, що літак був збитий з "Бука", який потрапив на непідконтрольних Україні територію з Російської Федерації. Ми проаналізували декілька знімків, що зафіксували просування "Бука", з якого був випущений снаряд", - сказав глава центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Уілберт Пауліссен під час прес-конференції в Гаазі.

"Ми проаналізували всі доступні нам картинки, зображення цих "Буків", і нам вдалося зняти відбитки зі снаряда, з якого був збитий літак. І ми розуміємо, що ці снаряди збігаються з тими, які належать військовим бригадам РФ.

1. Зенітно-ракетна установка "Бук" прибула на Донбас з Курської області

В області базується 53-тя зенітна ракетна бригада Збройних сил РФ. "Бук" виїхав з Росії 23 червня в складі конвою з 50 одиниць військової техніки, в якій було 6 таких ЗРК.

2. Літак був збитий ракетою серії 9М38

"Частину ракети, де розташовувався двигуни, знайшли на території України у вересні 2016 року. На оболонці було знайдено номер, який вказує на код виробника – підприємство розташоване в Московській області, рік виробництва – 1986, також вказаний серійний номер ракети", – каже керівниця федеральної поліції Австралії Дженіфер Хурст.

Автор: ТСН
  Уламки ракети, яку знайшли на місці аварії
Уламки ракети, яку знайшли на місці аварії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали уламки російської ракети, яка збила малайзійський Boeing під Донецьком

Слідчим вдалося отримати відбитки пальців, які залишилися на елементах боєприпасів. Є ймовірність встановити безпосередніх виконавців злочину.

3. Слідчі опублікували запис реконструкції повного маршруту з Росії в Україну ЗРК "Бук"

23 червня 2014 року ЗРК у складі колони військової техніки відправився в південному напрямку. Колона рухалася по російській автотрасі Р298, потім по дорозі Р188.

Є запис, на якій техніка знаходиться в 25 км від українського кордону.

"Бук" також неодноразово фіксували на фото та відео 17-го і 18 липня 2014 року під час його транспортування по території України.

4. Слідство поки не може відповісти на питання, чому був збитий літак і хто конкретно несе за це відповідальність.

Проте список із приблизно 100 підозрюваних, який був у слідства, наразі скоротився до кількох десятків. Про це заявив представник нідерландської прокуратури Фред Вестербеке.

Слідчі заявили, що мають обмеження через те, що наразі немає вільного доступу до території, де впав літак.

ФАЛЬШУВАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ РФ

З першого дня трагедії Росія не визнала свою провину та почала заважати слідству – фальшувала дані та запускала в інформаційний простір фейки.

Російські ЗМІ поширили повідомлення про те, що іспанський диспетчер на ім'я Карлос, який працював у Борисполі, опублікував у твіттері @spainbuca повідомлення про, що за три хвилини до зникнення Boeing з радарів були помічені бойові літаки. 18 липня 2014 року прес-служба Украероруху повідомила, що такого диспетчера в компанії ніколи не було.

22 грудня 2014-го низка російських ЗМІ повідомили, що пасажирський літак збив український пілот 299-ї бригади Владислав Волошин. За їх словами, він пілотував штурмовик Су-25, що був обладнаний ракетами типу "повітря-повітря".

Автор: Міноборони РФ
  У 2015 році російське Міноборони "домалювали" літаки на карті та видавали це за "сенсаційні" кадри моменту збиття малазійського літака
У 2015 році російське Міноборони "домалювали" літаки на карті та видавали це за "сенсаційні" кадри моменту збиття малазійського літака

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поширює фейкові новини про катастрофу MH17

29 липня 2015 року російський телеканал LifeNews висунув нову версію, згідно з якою літак був знищений зсередини і це була спецоперація.

Також висували версію, що малайзійський Boeing був збитий помилково замість літака Володимира Путіна, що летів з Бразилії. Про спробу замаху на главу російської держави розповідають як би між іншим, посилаючись виключно на якісь джерела в Росавіації.

Росіяни сфальшували супутникові знімки з місця падіння Boeing-777 на Донбасі

Тим часом влітку 2014 року начальник контррозвідки Віталій Найда повідомив, що росіяни сфальшували супутникові знімки з місця падіння Boeing-777 на Донбасі. На оригінальних знімках від 16 липня на місці розташування систем ЗРК "Бук" видно, виоране поле. У той же час на російській підробці від 17 липня це поле неоране.

РЕАКЦІЯ УКРАЇНИ ТА РФ

"У нас в роботі досить вузьке коло осіб, причетних до цього страшного злочину. Я переконаний, що за рішенням керівника слідчої групи в найближчим часом імена будуть називатися", - зазначив глава Служби безпеки України Василь Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зло буде покарано" - Порошенко про висновки слідчих трагедії Boeing 777

Російські військові цинічно продовжують заявляти, що Москва представила докази того, що літак було збито українськими розрахунками.

"У рамках взаємодії з голландськими правоохоронними органами російською стороною було надано вичерпні докази, підтверджені, в тому числі, натурними випробуваннями, однозначно вказують на причетність саме українських розрахунків ЗРК "Бук" до знищення в небі України пасажирського Boeing-777 з Нідерландів", - йдеться в заяві Міноборони РФ від 24 травня.

НАСЛІДКИ

За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті.

Збиття літака спричинило нову хвилю міжнародних санкцій західних держав проти Російської Федерації. Чимало експертів вважають це "переломною точкою" у стосунках Росії зі США, Європейським Союзом та їхніми союзниками.

Катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI столітті

29 липня 2015 року в Раді безпеки ООН відбулось голосування за створення міжнародного трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака. Пропозицію зі створення трибуналу надали Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна.

Постійні члени Ради безпеки США, Велика Британія та Франція підтримали створення трибуналу, Китай утримався. Також утрималося два непостійних членів Ради безпеки ООН: Ангола і Венесуела. При 11 голосах "За" рішення зі створення трибуналу було заблоковане Росією.

Слідство показало шлях російського "Буку" з Курська до українського Донбасу. Реконструювали повний маршрут із Росії на Донбас зенітної ракетної установки "Бук", яка потім збила літак рейсу МН17

Зараз ви читаєте новину «Росію звинуватили у найбільшій авіакатастрофі ХХІ століття: слідчі опублікували докази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі