вівторок, 28 березня 2023 20:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни спробують захопити Авдіївку, та їм буде важко – експерт

Росіяни спробують захопити Авдіївку, та їм буде важко – експерт
Окупанти просунулися на півночі Авдіївки. Фото: eastnews.ua

Після просування російських окупаційних військ на півночі Авдіївки російське командування побачило "вікно можливостей".

Але росіяни за весь період штурмових дій не змогли кардинально змінити своє положення стосовно того, що відбувалося три-чотири роки тому. Але на північному напрямку окупантам вдалося перерізати трасу Н-20 по Красногорівці та Кам'янці. Про це сказав військово-політичний експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передає "РБК-Україна".

"Біля Красногорівки зараз там точаться бої. Фактично вони намагаються саме з півночі зайти в північну локацію в Авдіївці і перерізати безпосередньо трасу 0542 - основну логістичну артерію на Орлівку", – пояснив він.

Окупанти думають, що зможуть взяти Авдіївку в оперативне оточення раніше, ніж вдасться захопити Бахмут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія РФ зазнає колосальних втрат під "другим Бахмутом" – британська розвідка

"Вони дійсно будуть намагатися тиснути саме в цьому напрямку, використовуючи вже навіть підрозділи російських регулярних військ. Це можуть бути десантні підрозділи та придана артилерія, яку росіяни можуть відправити як підкріплення", – сказав експерт.

Захоплення Авдіївки може знадобитися Росії, щоб продемонструвати якусь перемогу.

"А саме Авдіївка їм здається, що буде нібито легкою здобиччю найближчим часом. Хоча місто, яке дев'ятий рік тримає оборону, таким 100 відсотків не буде. До того ж там є багато схожих моментів з Бахмутом. Наприклад, якщо заходити з півночі в Авдіївку, то там є також промзона – Авдіївський коксохім. Там є лінії нашої оборони, тож росіяни матимуть там ті самі проблеми з півночі, як мають в Бахмуті, зокрема, міські бої, які вони не зможуть повноцінно вести", – пояснив Коваленко.

Уранці 28 березня Генштаб Збройних сил України повідомив, що найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар'їнку на сході. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили там 62 атаки.

На Авдіївському та Мар'їнському напрямках російська армія вела безуспішні наступальні дії в напрямку семи населених пунктів. Противник застосував аерозольні "сльозогінні" гранати нелетальної дії, додали в Генштабі.

Від 27 березня Авдіївка перебуває у "червоній зоні". Тобто в'їзд до міста волонтерам, журналістам та іншим цивільним заборонений.

Авдіївку окупанти штурмують понад рік. З 2014 року місто перебувало на передовій конфлікту на Донбасі. Місто є критично важливим для ворога, пояснив керівник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський.

Найближчим часом Авдіївка може стати "новим Бахмутом", заявив він.

Темпи російських штурмів навколо Бахмута сповільнюються. Імовірно, російські війська намагаються розпочати наступ на інших напрямках. Ідеться, зокрема, про район Авдіївки, повідомили в Інституту вивчення війни США.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни спробують захопити Авдіївку, та їм буде важко – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі