субота, 08 жовтня 2022 09:09

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ хоче позбавитися Попасної: Гайдай розказав про ситуацію на Луганщині

РФ хоче позбавитися Попасної: Гайдай розказав про ситуацію на Луганщині
У Лисичанську пошкоджені десятки кілометрів критичної інфраструктури. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

На Луганщині понад 30 жителів Біловодська напередодні псевдореферендуму окупанти вивозили до Луганська для перевірки на поліграфі.

Російські урядовці тим часом вбачають відновлення Лисичанська перспективнішим за Сіверськодонецьк та думають, як позбавитися Попасної, заявив 8 жовтня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Майже усі ремонтники, які виконували хоча б поточні ремонти, із так званої ЛНР виїхали, а амбітні обіцянки в росіян ще залишилися. В уряді Російської Федерації вважають, що насамперед потрібно відбудовувати Лисичанськ, а вже потім – Сіверськодонецьк. Мотивація – обсяг руйнувань і, відповідно, коштів, які знадобляться. Якщо протягом цих трьох місяців усі ці пошкодження в Росії розглядали виключно з дронів, то, напевно, вони праві", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продавлюють" Лиманський напрямок: Гайдай про успіхи ЗСУ на Луганщині

Однак в самому Лисичанську пошкоджені десятки кілометрів критичної інфраструктури, системи водо-, тепло- та газопостачання, насосні станції тощо. Ця відбудова потребує грошей набагато більше, ніж у компактному Сіверськодонецьку, зазначив Гайдай.

"Вкотре – цілі є, обґрунтування виключно поверхові. Втім, по Попасній все більш-менш однозначно – якщо Росії не потрібен вагоноремонтний завод, то житловий фонд можна не відбудовувати. Люди? На РФ не чули про таке. Проте щось не те почули окупанти у Біловодську. Тому понад 30 місцевих мешканців напередодні так званого "референдуму" за доносами вивезли до Луганська, де піддавали перевірці. Частина з цих людей вже повернулася додому і зачекалася на ЗСУ. Як і у Троїцькому, звідки колаборанти разом із сім'ями втікають у бік Луганська", – додав Гайдай.

Про ситуацію на окупованій території станом на 8 жовтня:

– триває примусова мобілізація;

– росіяни вивозять дітей в бік Росії та грабують обладнання з лікарень.

У Сватовому на Луганщині росіяни замінували об'єкти інфраструктури, людей закликають самостійно виїжджати. Тим часом у Кадіївці окупанти знищують документи особливої важливості.

Так звані окупаційні органи влади в місті працюють в "урізаному" форматі. Вже заміновані основні інфраструктурні об'єкти, будівлі та території. Цікавий наказ отримала"влада" у Кадіївці. Там зараз відбувається масове знищення архівів та копій документів, особливо тих, що містять історію окупації.

Зараз ви читаєте новину «РФ хоче позбавитися Попасної: Гайдай розказав про ситуацію на Луганщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі