субота, 05 грудня 2020 06:30

Раніше любили, а тепер судяться - Україна святкує День волонтера

5 грудня в світі відзначають День волонтера.

Свято започаткували на 40-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

В Україні свято набуло популярності після подій Революції Гідності та на початку вiйни – з окупації Криму.

Тоді, у 2014 року українці проявили дивовижну самоорганізацію. В ті дні, коли столиця горіла від вуличних протистоянь, на Майдан везли бензин та канапки.

Під час окупації Криму у лютому-березні 2014-го кримчани купували для, заблокованих російською регулярною армією, наших військових їжу.

Вже під час активних бойових дій на Донбасі, у 2014 році волонтери збирали для військових пакунки: їжу, одяг та ліки. Допомагали нашим воїнам, коли вони, поранені, опинялися в госпіталях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри Зеленського хотіли надурити українських платників податків

2014-го деякі фонди мали обороти у мільйони гривень.

У 2016-му волонтерський рух розрісся і розширив свою діяльність. Долучилися правозахисники, юристи й колишні військові. Вони стали рушійною силою армійських реформ. Проте і почався відтік, коли дещо налагодилася ситуація з грошовим і матеріальним забезпеченням військових.

"З 2016 року забезпечення армії речами та їжею в основному налагодилося. Зараз допомога необхідна у тих речах, які не "закриває" Міноборони: прицели, тепловізори, деякі види спеціального спорядження, ремонт автомобілей та інше. Були проекти, якими займалися лише волонтери, наприклад "Польова пошта". У зв'язку з тим, що лінія фронту стабілізувалася, відкрилися відділення Укрпошти та Нової пошти, цей прект призупинили. Волонтерська допомога досі необхідна в питаннях евакуації поранених з 1-ї лінії. Цим займаються такі проекти, як "Перший добровольчий медичний шпиталь", Ангели Тайри", ASAP", – каже військовий журналіст та волонтер Олександр Шульман.

12 серпня 2020 року Національний військово-медичний клінічний центр "Головний військовий клінічний госпіталь" не пустили волонтера Наталію Юсупову.

Вона пов'язує це з її політичними поглядами.

Автор: Соцмережі
  На волонтера Наталію Воронкову подали до суду за перепост
На волонтера Наталію Воронкову подали до суду за перепост

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб подав до суду на волонтерку за пост про Covid-19

Напередодні свята, 4 грудня 2020 року, Генштаб України подав до суду на волонтера Наталю Воронкову за перепост статті про стан справ з епідемією коронавірусу в ЗСУ.

"Дякую пану Хомчаку та пану Хоменко за таку високу оцінку мене як волонтерки, активістки, людини, яка докладає неймовірних зусиль для реанімації військової медицини з 2014 року", - пише вона у Facebook.

Під час епідемії Covid-19 волонтери почали закуповати кисневі концентратори. Допомагають людям, що лікують коронавірус вдома.

Моя позиція не змінювалася з 14 року. Держава повинна працювати в поті чола, а не нагородами розкидатися тим, хто це робить за нього. Державі має бути соромно за те, що відбувається. Як соромно мені, - пише Леся Літвінова.

Чиновники управління ЦВС Генштабу ЗСУ заробляють на перевезенні загиблих з Донбасу.

"Минулого тижня один з офіцерів ЗСУ, який нині служить на Донбасі у військовій частині надіслав мені документи, згідно яких фоп, зареєстрований на якогось Ткачука І.І. з місцем реєстрації - гуртожиток, здійснює надання ритуальних послуг за завищеними цінами. Такі послуги надавалися десятки разів одним і тим сами фопом, де для прикладу перевезення тіла військового з Донбасу до дому у три рази перевищувало реальну вартість", - написала журналістка Яніна Соколова у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Раніше любили, а тепер судяться - Україна святкує День волонтера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі