четвер, 08 червня 2017 18:29

"Путін блефує. Для наступу у Росії немає можливостей" - Снєгирьов

"Путін блефує. Для наступу у Росії немає можливостей" - Снєгирьов
Дмитро Снєгирьов

З якою метою бойовики обстрілюють жителів Донбасу, і чого слід очікувати від Росії найближчим часом Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

- Обстріли житлових кварталів використовують як психологічний тиск на українську владу і на західних партнерів. Путін показує, що готовий до розгортання повномасштабного наступу в разі невиконання Україною політичної частини Мінських домовленостей. Це загальна амністія бойовиків, проведення виборів на захоплених територіях і відповідно надання їм особливого статусу. Також це сигнал для внутрішньої "п'ятої колони" в Україні. Щоб вона починала інформаційну кампанію. Мовляв, краще поганий мир на російських умовах, ніж війна з жертвами. Обстріли житлових кварталів зараз характерні для всієї лінії фронту. Цілеспрямовано гатять по цивільних об'єктах.

Постійно триває активізація на маріупольському напрямку. Невелика відстань від лінії фронту до міста дає можливість тримати усіх у напрузі. Але "кошмарять" бойовики по всій лінії розмежування.

Як ще один важіль тиску, Росія розгортає військові навчання поблизу кордону з Україною. Майже одночасно на територіях самопроголошених республік теж оголосили батальйонно-тактичні навчання. У ЛНР провели тренування артилеристів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили фото обстріляної бойовиками школи

Путін блефує чи справді готовий до наступу?

- Блефує. Це створення інформаційного приводу. Численні експерти почнуть розганяти думку про накопичення військ на кордоні і подальший наступ Росії. Слід очікувати штучного тиражування паніки. Насправді у Росії немає можливості для проведення широкомасштабних наступальних дій. Війська вторгнення мають нараховувати як мінімум 300 тисяч. На кордоні зараз зосереджено не більш як 60 тисяч. 150-та дивізія навіть не закінчила розгортання. Тому я не розумію, навіщо піднімають паніку навколо неї.

Школи, лікарні та інші об'єкти на лінії розмежування, розташовані в зоні досяжності озброєння бойовиків, - діють?

- Навіть у Авдіївці немає евакуації. Те саме в Павлополі і в інших містах, як на донецькому, так і на луганському напрямках. Держава нічого не зробила для створення зони безпеки, яка має бути - 30-45 кілометрів згідно з міжнародними нормами. Всі об'єкти, розташовані в цій зоні враження, мають евакуювати за Женевською конвенцією, підписаною Україною. Школи і лікарні працюють. Лінія фронту тягнеться на сотні кілометрів. Уявіть, скільки там населених пунктів і чинних об'єктів. Останнім часом гатять не тільки зі ствольної артилерії, а й з "Градів". Радіус ураження значно більший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У штабі назвали втрати бойовиків у бою за Бахмутську трасу

Загострення на Донбасі пов'язане з переговорами?

- Всі загострення відбуваються напередодні зустрічей. Зараз якраз відбуваються переговори у Мінську. На 7 липня запланована зустріч країн "Великої двадцятки". Порушуватимуть українське питання. Як я розумію, ділитимуть сфери впливу. Історія вже не раз доводила, що розраховувати слід тільки на себе. Ніколи німецький бюргер не буде гинути за Україну.

Що слід робити Україні?

- Треба розбудовувати збройні сили і розраховувати тільки на свій народ, на свою економіку, на свої можливості. Іноземна допомога - це санкції. Розраховувати на більше не варто. Ніяких поліцейських місій ОБСЄ не буде. Так само як і білих шоломів ООН. Бюджет такої місії, за словами Євгена Марчука, коштує мільярд доларів. Ніхто не піде на такі витрати в умовах загальної економічної кризи.

Зараз ви читаєте новину «"Путін блефує. Для наступу у Росії немає можливостей" - Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі