середа, 08 вересня 2021 14:58

Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми

Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми
Засуджений страждав від проблем із психічним здоров'ям, оскільки воював на Донбасі. Фото: pixabay.com

У Чехії окружний суд міста Плзень засудив 27-річного Лукаша Новачека до 20 років тюрми в колонії суворого режиму за участь у бойових діях проти України на Донбасі.

Новачек поїхав туди в липні 2015 року, повідомляє Novinky. Брав активну участь у діяльності проросійських бойовиків. Його судили за теракт і участь в організованій злочинній групі. Вирок не остаточний, обвинувачений одразу заявив про подання апеляції та стверджує, що не воював.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найманець ЛНР із Чехії отримав 20 років тюрми

"Докази включають фотографії та відео, зняті на мобільний телефон Новачека, де він позує в формі ДНР зі зброєю. На одному з відеороликів, знятих біля Донецького аеропорту, він говорить ламаною російською. Стверджує, що хотів боротися з українськими "фашистами" і говорить, що йому соромно бачити, що українці роблять із мирним населенням", - йдеться у повідомленні.

У суді Новачек заявив, що лише працював на кухні. Водночас кілька його знайомих дали свідчення, що він неоднократно вихвалявся участю в бойових діях в Україні.

"Я поїхав туди, щоб побачити дівчину на ім'я Наташа, з якою познайомився в соціальній мережі. Мене почали вмовляти вступити в армію. Я не хотів там вмирати, тому ми домовилися, що я буду цивільним службовцем, допомагатиму на кухні тощо. Я здав свій паспорт після приїзду", - розповів він.

Також обвинувачений звертався до психіатра. У медичному висновку зазначили, що він страждав від проблем із психічним здоров'ям, оскільки воював на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорус воював проти України й отримав 21 рік тюрми

Громадянин Чехії Павло Кафка, якого засудили до трьох років в'язниці за участь в бойових діях на Донбасі на боці окупантів, написав лист в українське посольство, в якому визнав провину. У листі він також перепросив перед Україною за свої дії. Відповідний лист Кафка відправив у посольство України в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Найманець ДНР із Чехії отримав 20 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі