пʼятниця, 17 липня 2020 14:42

На Донбасі та в Криму не знають, хто збив боїнг 2014 року

На Донбасі та в Криму не знають, хто збив боїнг 2014 року
Жителі сходу та півдня України не знають, хто збив літак у 2014 році над Донбасом. Фото: reuters.com

За 5 років після катастрофи українці в східних і південних областях, а також на окупованому півострові найчастіше відповідають "я не знаю" на питання про те, хто збив малайзійський "Боїнг" над Донбасом 17 липня 2014 року.

Washington Post оприлюднив результати опитування, яке провели професор з управління й міжнародних справ Політехнічного інституту штату Вірджинія Джерад Тоал, професор Університету Колорадо Джон О'Лафлін і професор політології й міжнародних відносин Університетського коледжу Лондона Крістін Бакке, пише "УНІАН".

Автори пояснюють, що запитали українців про те, хто винен у знищенні MH17, в грудні 2014-го і через 5 років потому. Результати виявилися дуже різними.

На 2015 рік результати опитування виявили значний етнічний поділ в питанні, хто винен в знищенні малайзійського літака. Половина етнічних українців звинувачували або бойовиків на Донбасі, або армію Росії. Більшість етнічних росіян і українців Криму звинувачували армію України. Люди, які дивляться російське телебачення, частіше звинувачували українську сторону в катастрофі.

Через 5 років за допомогою тих же соціологічних компаній і процедур, що й 2014-го, автори провели таке ж опитування в грудні 2019 року по всій території України.

"Зміни думок на південному сході країни й в Криму виявилися разючими", — пише видання.

Якщо 2014-го більше ніж 30% кримчан вважали, що вина лежить на ВПС України, то через п'ять років такої думки дотримувалися лише 10%. Але при цьому майже 30% опитаних в Криму 2019-го звинувачують в знищенні MH17 українську ракету. Трохи менше відповіли, що їм важко відповісти на це питання.

На півдні та сході України під час опитування 2019 року більше ніж 40% людей сказали, що їм важко сказати, хто винен. 20% вважають, що MH17 знищила армія Росії. І це майже на 10% менше, ніж 2014-го.

На заході й в центрі України половина респондентів відповіли, що літак збили російські військові.

В Донецьку та Луганську 2019 року половина опитаних сказали, що їм важко сказати, хто винен. Трохи більше ніж 15% опитаних вважають, що вина лежить на бойовиках Донбасу.

Великі регіональні відмінності були очевидними в усіх регіонах України. 2019-го більше респондентів дали відповідь "Я не знаю", ніж це було 2014-го.

Опитані в Криму здебільшого звинувачують в знищенні MH17 Україну. Автори підмітили, що на окупованому півострові різко збільшилася кількість людей, які ніколи не чули про MH17. 2019 року в цьому зізналися чверть опитаних.

Майже 40% людей на південному сході України сказали, що їм "важко відповісти", хто винен. І це теж велике збільшення з 2014 року.

Велика кількість людей на підконтрольній Києву частині Донбасу також сказали, що їм "важко відповісти".

Автори зауважують, що багато респондентів у Криму відмовляються звинувачувати Росію та її бойовиків на Донбасі в катастрофі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський згадав катастрофу Boeing 777 над Донбасом, але "забув" про роль Росії

"Добре це чи погано, але тема MH17 лишається політичним м'ячом в Україні. Багато респондентів уникають неприємних питань, які вона порушує. Така позиція передбачає, що знищення MH17 лишається відкритим питанням. Але технічні й прямі докази говорять про протилежне. MH17 лишається політично суперечливою проблемою, тому що вона викриває огидну правду про війну на Донбасі: що відбулося пряме вторгнення Росії. Катастрофа лишається джерелом тертя на Заході, тому що Росія збила пасажирський літак і не зізнається в цьому", - йдеться у повідомленні.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, було збито 17 липня 2014 року неподалік м. Торез на Донеччині, коли вже тривала російська агресія проти України.

У катастрофі загинули всі пасажири та екіпаж — 298 людей (283 пасажири та 15 членів екіпажу). Серед них було 80 дітей, 3 з яких — немовлята.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі та в Криму не знають, хто збив боїнг 2014 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі